Hírek

2008.10.10. 14:33

Orbán Viktor elkötelezett a transzatlanti együttműködés mellett

A magyar polgári oldal élő politikai közösség, ezért több külpolitikai kérdésben is nyílt vita folyik - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva.

BAMA

A magyar polgári és nemzeti oldal egy élő politikai közösség, következésképpen viták vannak különböző kérdésekről, ilyenek a globalizációhoz, a transzatlanti kapcsolatokhoz, az oroszokhoz fűződő viszony - közölte a politikus arra a felvetésre, hogy a Magyar Nemzet című napilap vezércikkében támadta a Fideszt atlantista felfogása miatt. A pártelnök szerint ez egy nyílt diszkusszió, ami a jobboldalon belül folyik.

Orbán Viktor azt mondta, hogy egy transzatlanti együttműködést támogató magyar jobboldalt szeretne látni, a Fidesznek ma ez, az európai és transzatlanti orientáció a politikája.

A Magyar Nemzet szeptemberben azt írta egyik vezércikkében, hogy a Fidesz Oroszországot mindenben elutasító magatartása árt a hazai  érdekeknek. "Magyarországnak energiára van szüksége, s nem arra,  hogy Németh elzárja a csapokat" - írta a főszerkesztő-helyettes, D. Horváth Gábor. Pénteken a lap megerősítette álláspontját: "Remélhetőleg a Fidesz nem cseréli végképp atlantizmusra a konzervatív elkötelezettséget. A kettő ugyanis együtt nem megy"- írták.

Ezek is érdekelhetik