Hírek

2008.10.15. 17:02

Padlón a kormány népszerűsége

Az MSZP népszerűsége a megszorító intézkedések 2006-os bejelentése előtti, 20 százalék feletti szintet jelenleg sem éri el.

mti

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának 2008. szeptemberi adatfelvétele a két nagy párt közötti különbség enyhe növekedését mérte augusztushoz képest.

Ez annak tudható be, hogy a Fidesz támogatottsága a szokásosnak mondható 25-30 százalékos sáv felső széle felé mozdult el a múlt havi 25 százalékról, így jelenleg a megkérdezettek 27 százaléka szavazna a legnagyobb ellenzéki pátra.

Ezzel egyidejűleg az MSZP támogatottsága nem változott, ami azt jelenti, hogy immár tartósan elmozdulni látszik a kormánypárt a korábbi 15 százalék alatti mélységből, de a megszorító intézkedések 2006-os bejelentése előtti, 20 százalék feletti szintet jelenleg nem éri el. A pártok győzelmi esélyei rendkívül nagy különbséget mutatnak. A kérdezettek túlnyomó többsége, 59 százaléka úgy véli, hogy egy most vasárnap megrendezésre kerülő országgyűlési választáson a Fidesz nyerne. Mindössze 9 százalék gondolja úgy, hogy a választások győztese az MSZP lehet.

A Fidesz szavazók magabiztosak pártjuk győzelmi esélyeivel kapcsolatban, 81 százalékuk gondolja azt, hogy a Fidesz alakíthatna kormányt egy esetleges választáson. Az MSZP szavazók jóval szkeptikusabbak: többségük, 46 százalékuk a Fideszt esélyesebbnek tartja a győzelemre és mindössze 23 százalékuk jósol MSZP győzelmet.

Ha öt opció közül választhatják ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás (MSZP vagy Fidesz kormány, a jelenlegi vezetővel (Gyurcsány ill. Orbán) vagy nélküle, s ötödik opcióként pedig egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése), akkor a múlt havi eredményekhez hasonlóan ezúttal is valamivel többen vannak azok, akik akár Gyurcsány Ferenccel, akár nélküle MSZP-kormányt szeretnének (27 százalék), mint akik a Fidesz számára kedvező opciók egyikét választanák (24 százalék).

Ugyanakkor továbbra is igaz, hogy azok vannak a legtöbben, akik a jelenlegi pártoktól független harmadik erőt látnának szívesen kormányon. Bár augusztus óta némileg csökkent ennek a lehetőségnek a támogatottsága, de még így is a megkérdezettek 38 százaléka választotta volna ezt a lehetőséget, s ez ismét csak a jelenlegi politikai erők széles körű elutasítottságáról tanúskodik.

A Fidesz szavazóbázisának közel negyede pártolja az öt lehetőség közül inkább a jelenlegi pártoktól független erő hatalomra jutását, az MSZP szavazóin belül feleakkora arányú a támogatottsága ennek az opciónak. A kormányválság tavaszi kirobbanása óta minden vizsgálatunkban feltesszük a kérdést, hogy a jelenlegi helyzetben mi volna a legjobb megoldás.

A jelenlegi politikai helyzet öt lehetséges megoldása közül 43 százalék támogatatja az előrehozott választásokat, s míg az MSZP kisebbségi kormányzásának támogatottsága 1 százalékponttal csökkent (13 százalék), addig a koalíció helyreállításáé 2 pontot emelkedett (16 százalék).

Ha ehhez hozzávesszük azokat, akik csak Gyurcsány Ferenc nélküli koalíciós, vagy MSZP kormányzást támogatnak, akkor összességében 42 százalék szeretné, ha valamilyen formában az MSZP kormányozna tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!