Hírek

2010.01.29. 12:00

Ezt már a magyar kormány sem hagyhatja szó nélkül

A legfrissebb statisztikai adatok alapján Magyarországon jelenleg 10,5 százalékos a munkanélküliség, a válság miatt több mint 70 ezer ember vesztette el a munkáját a versenyszférában. A kormány munkahelymegőrző programokkal és adócsökkentéssel próbálja lejjebb tornázni a magas arányt.

Világgazdaság Online

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a válság következtében szerte a világban munkahelyek százezrei szűntek és szűnnek meg. Lengyelországban 11,9, Szlovákiában 12,66, Spanyolországban pedig közel 20 százalékos a munkanélküliség.

Mint a Világgazdaság Online is megírta, ez alól a hatás alól sajnos hazánk sem vonhatja ki magát. A legfrissebb statisztikai adatok alapján Magyarországon jelenleg 10,5 százalékos a munkanélküliség, a válság miatt mintegy 70–0 ezer ember vesztette el a munkáját a versenyszférában.

Amíg a gazdaság teljesítménye nem növekszik, addig a foglalkoztatottak száma sem fog emelkedni. Éppen ezért a kormány egyik legfontosabb feladatának a válság munkaerőpiaci hatásainak kezelését és a munkára rakódó terhek csökkentését tekinti.

A kabinet 2009-ben számos olyan programot indított, amelyek elősegítik a meglévő munkahelyek megőrzését, illetve munkahelyeket teremtenek.

A 2009-es munkahelymegőrző pályázatokra az eddig meghirdetett több mint 52 milliárd forintból összesen 69 750 munkahely közvetlen támogatására nyílt lehetőség, közvetetten pedig 145 500 munkahelyet lehetett megőrizni.

A munkahelyteremtő támogatások 2,1 milliárdos forrásaiból pedig 2300 új munkahely létesült. A 2009-es programok nagy része lezárult, a kormány éppen ezért 2010-ben új forrásokat és új pályázatokat nyit meg annak érdekében, hogy még több munkahely maradhasson biztonságban és még több munkahely jöhessen létre.

A foglalkoztatást segíti elő továbbá az Út a munkához program is, amelynek segítségével közel százezer, korábban tartósan munkanélküli ember kerülhetett vissza a munka világába. A program 2010-ben megnövelt forrásokkal folytatódik, míg a 2009-es költségvetésben 97 milliárd, a 2010-es költségvetésben 110 milliárd forint állt rendelkezésre, amely további 7,5 milliárd forint uniós forrással egészül ki.

A kormány a már elindított programok mellett folyamatosan további intézkedéseket tesz a válság negatív munkaerőpiaci hatásainak mérséklése érdekében.

A januárban életbe léptetett új adószabályok a munkára rakódó terheket csökkentik. Céljuk, hogy jobban megérje dolgozni, jobban megérje munkavállalókat legálisan alkalmazni. A személyi jövedelemadó csökkentésének eredményeként 2010-ben 10 adózóból 9 az alsó, 17 százalékos kulcs szerint adózik. Egy átlagosan 200 ezer forintot kereső munkavállaló havonta 15 ezer forinttal többet visz haza. A munkáltatói járulék 5 százalékpontos csökkentésével pedig a magyarországi vállalkozások összesen mintegy 400 milliárd forintot tudnak megtakarítani 2010-ben.

Ezek is érdekelhetik