Hírek

2010.01.22. 11:38

Fizetni, vagy nem fizetni? Sokan ráfázhatnak a vagyonadóra

Idén két részletben kell megfizetni a vagyonadót, ha az adózó nevén lévő első lakás forgalmi értéke eléri vagy meghaladja a 30, a másodiké a 15 millió forintot. Minden további ingatlan az első forinttól adóköteles. Sokan ráfázhatnak a vagyonadóra, akár bevallják, akár nem – írja a hetivalasz.hu.

Heti Válasz

Kormányzati számítások szerint a 4,2 milliós lakásállományból csak 200-250 ezer otthon tartozik a 30 milliónál értékesebb ingatlanok közé. A tét mégsem kevés: az adó 75 ezer forintról indul, így egy viszonylag jó helyen lakó család kasszája évi 100-200 ezer forinttal is megrövidülhet - írja a lap.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, Szabó Máté ombudsman és Angyal József okleveles adószakértő összesen 16 indítványban támadták meg a törvényt. Az Alkotmánybíróság február végéig ígért döntést, de ha nem semmisíti meg a törvényt vagy annak lényeges passzusait, utolsó mentsvárként marad a Fidesz, amely számtalanszor hangoztatta, hogy győzelme esetén első dolga lesz eltörölni a vagyonadót.

Azonban az, hogy az új kormány a legutolsó bevallási határidők előtt el tudja törölni az új adófajtát nem túl valószinű. A választások első és második fordulója április 11-én és 25-én esedékes, így kevesebb mint egy hónap alatt meg kellene alakulnia az új kormánynak ahhoz, hogy az Országgyűlés időben léphessen.

A törvény alapján ha valakinek be kell vallania és meg kell fizetnie az adót, megteheti, hogy határidőre csak az első követelménynek tesz eleget, de "elfelejti" befizetni a pénzt. Ilyenkor nem fenyegeti a magánszemélyt a 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírság és a késedelmi pótlék, amely a jegybanki alapkamat kétszerese. Ha az új kormány gyorsan és visszamenőleges hatállyal eltörli a sarcot, akkor az adózó hazardírozott, de jól járt: se késedelmi pótlékkal, se adóval nem tartozik.

Akkor fázik rá, ha a kabinet csak a nyár közepétől vagy a jövő évtől semmisíti meg az adót: ez esetben a sarc első felét vagy a teljes összeget át kell utalni az APEH számlájára, és a késedelemért is fizetni kell.

Heti Válasz -->

Ezek is érdekelhetik