Hírek

2010.01.03. 11:56

Fokozottan veszélyes most már csillagszórózni a karácsonyfákon

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság helyettes szóvivője arra figyelmeztet, hogy a decemberben felállított karácsonyfák többsége mára kiszáradt, így fokozottan veszélyes gyertyát, vagy csillagszórót gyújtani rajtuk.

MTI

A decemberben felállított karácsonyfák többsége mostanra kiszáradt, így fokozottan veszélyes gyertyát, csillagszórót gyújtani rajtuk - hívta fel a karácsonyfatüzek közelgő "szezonjára" a figyelmet a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság helyettes szóvivője.   

Dobson Tibor az MTI-nek azt mondta, a fővárosban az adventi időszak kezdetétől körülbelül tíz esetben gyulladt meg adventi koszorú, elektromos füzér vagy karácsonyfa.

Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy még csak most kezdődik a karácsonyfatüzek "szezonja", ugyanis a fák nagyon kiszáradtak, és a belsejükben - fajtától függően - gyantás gőz lehet, amely igen könnyen lángra kap egy gyertyától, de akár egy csillagszórótól is.

A karácsonyfák pedig általában könnyen meggyulladó anyagok - mint például a függöny - közelében vannak felállítva, így egy kisebb karácsonyfatűz is hamar elterjedhet a lakásban, és akkor már nehezen lehet azt házilag eloltani.

Ezért a helyettes szóvivő azt javasolta, hogy aki nem szedi le a hétvégén a karácsonyfa díszeit, lehetőség szerint már ne gyújtson rajta csillagszórót vagy gyertyát, és fokozottan ügyeljen az elektromos füzérekre is. Az országban évente átlagosan 40-60 karácsonyfa által okozott lakástüzet regisztrálnak a tűzoltóságok.

Ezek is érdekelhetik