Hírek

2010.01.26. 14:28

H1N1: A WHO tagadja a gyógyszergyártók befolyását

Az Egészségügyi Világszervezet tagadta kedden az Európa Tanácsban, hogy oltóanyaggyártók befolyásolták, s ezért nyilvánította világjárvánnyá a H1N1 influenzát.

MTI

A tanácskozást azok kezdeményezték, akik szerint a gyógyszeripari lobbi miatt rendelt el világjárványt az egészségügyi világszervezet.

A strasbourgi meghallgatáson Fukuda Keidzsi, a WHO influenza-világjárványokkal foglalkozó tanácsadója kijelentette, hogy az ENSZ-ügynökséget nem érte illetéktelen befolyás a laboratóriumok részéről. Egyben utalt arra, hogy az ügyben megkérdezett szakértőknek nyilatkozatot kell aláírniuk magánérdekeltségeiket illetően.

Valóban világjárványról van szó, ezt hivatalosan megállapították, és még nem ért véget, a vírus jelen van az egész világon - mondta Fukuda az ET-közgyűlés egészségügyi bizottságában.

Az ET parlamenti közgyűlésének társadalmi ügyekkel foglalkozó bizottsága által szervezett rendezvényt azok a parlamenti képviselők kezdeményezték, akik szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem áljárvány, amelyet a gyógyszeripari lobbi a veszély eltúlzásával erőltetett a világra, nagy mennyiségű oltóanyag eladása érdekében.

Ezek is érdekelhetik