Hírek

2010.01.08. 10:51

Rekordhideg Nagy-Britanniában

Évtizedek óta nem mért, mínusz huszonegy fokos fagyra ébredt pénteken Nagy-Britannia. A rendkívüli hidegben már korlátozni kell a földgázellátást. A légi közlekedésben változatlanul fennakadások voltak.

mti

A légi közlekedés továbbra is akadozik, és ismét töröltek budapesti járatot a brit fővárosból.. A brit meteorológia péntek reggeli adatai szerint a hőmérsékleti mélypont mínusz 21,6 fok volt az északnyugati országrészben, de délen is mínusz 10-15 fokos hajnali fagyokat mértek.

A National Grid, a nagybani országos energiaelosztó cég péntektől leállította a földgázszállítást több olyan iparvállalatnak és erőműnek, amelyek más forrásból, például szénből is fedezni tudják energiaigényüket.

A feszes földgázellátási helyzetet súlyosbította, hogy műszaki hiba miatt egy időre leállt a Norvégiából érkező földgázimport, de ezt péntekre helyreállították. Országszerte huszonötezerezer lakásban azonban már szerda óta nincs áramszolgáltatás, főleg a jég súlya alatt leszakadt vezetékek miatt. Nagy-Britannia jelentős részét vastag - helyenként félméteres - hótakaró borítja, és Kelet-Angliában pénteken ismét havazás kezdődött.

A légi közlekedésben változatlanul fennakadások voltak, amelyek megint érintettek budapesti járatot. A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül háromra - Heathrow, Gatwick, Luton - közlekednek járatok Ferihegyről.

A Heathrow - a legnagyobb brit repülőtér - járatinformációja szerint a British Airways három pénteki budapesti járata közül a délelőtti első beérkezőt törölték. Ennek oka az, hogy ez a járat minden nap késő este érkezik Heathrow-ról Ferihegyre, és reggelente indul vissza, ám a járat csütörtök este nem indult el Londonból.

Magyarországon enyhül a hideg

Nyugat-délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, de nyugaton és északon átmenetileg rövid időre - kora délutánig - havas eső és ónos is előfordulhat, sőt a nyugati és északnyugati határszélen délig havazhat, több centiméter hó is hullhat. A keleties szél a déli óráktól a középső megyékben megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 °C között alakul.

 

Ezek is érdekelhetik