Hírek

2010.04.26. 10:28

Az IMF rövid pórázon tartja a Fideszt

A The New York Times magyarországi választásokról szóló beszámolója ismerteti a Fidesz-kétharmad nyújtotta lehetőségeket, leszögezve ugyanakkor, hogy az ország gazdasági helyzete szűkíti a kormány mozgási lehetőségét.

The New York Times - Világgazdaság Online

A lapnak Gyulai Attila, a Political Capital ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a Jobbik ebben a helyzetben bizonyára hangosabban szólal majd meg, de az akaratát a hatalmas Fidesz-többség miatt nem fogja tudni hatékonyan érvényesíteni.

A The New York Times az eredményeket ismertetve hozzáteszi: Magyarország a régió államai közül az egyik legsúlyosabb helyzetbe került a válság hatására. 11,4 százalékos munkanélküliség mellett 6,3 százalékot zsugorodott a gazdaság a múlt évben és 25 milliárdos IMF hitelt kellett biztosítani 2008-ban.

A lap úgy látja, az erős felhatalmazás lehetővé teszi Orbán számára, hogy csökkentse a bürokráciát, állampolgárságot adjon a határon túli magyaroknak, és felére csökkentse a parlamenti képviselők számát. A leendő kormány már jelezte, hogy tárgyalna az IMF-fel a jelenlegi, 3,8 százalékosra célzott költségvetési hiánycél megemeléséről. A szerkesztő hozzáteszi: a gazdasági jelenlegi állapota vélhetően nem engedi meg, hogy az Orbán-kormány jelentősen eltérjen a Valutaalap által korábban előírt megszorító intézkedésektől.


 

Ezek is érdekelhetik