Hírek

2010.04.13. 16:03

Az OEP 1,6 milliárd forint támogatást vont vissza

Az egészségbiztosító 1 milliárd 600 millió forintot vont vissza tavaly, miután az ellenőrzésekkor kiderült, sokszor jogosulatlanul kértek pénzt az intézmények.

MR1 - Kossuth Rádió

Egymilliárd 600 millió forintot vont vissza az Egészségbiztosító indokolatlan kifizetés miatt. Több mint ezernyolcszáz szolgáltatót ellenőriztek, és több mint négyszázötvenezer hibás tételt találtak. Ezekben az esetekben az egészségbiztosító úgy jár el, hogy a következő havi utalásnál kevesebb összeget fizet a hibázó egészségügyi szolgáltató számlájára. Ha nagyon sok pénzről van szó, a visszavonás nem egy összegben történik. Az OEP összesítése szerint az ellenőrzésekkel körülbelül hatmilliárd forintot spóroltak, ugyanis ezek után mindig visszaesik a jogosulatlan kifizetés - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Az egészségbiztosító összesítése szerint az ellenőrzött röntgenszűrések felét jogosulatlanul próbálta elszámolni a vizsgált szolgáltató, a sérvműtétek kódolása pedig kilencven százalékban volt hibás az ellenőrzött esetekben.

Nagyon sokszor kértek pénzt az egészségügyi intézmények betegek megfigyeléséért, pedig a vizsgált esetek 86 százalékában ezt nem tehették volna.

A fogászatokon 17 százalékos arányban próbáltak indokolatlanul elszámolni kezeléseket, csontritkulás elleni készítményeket pedig több mint 14 százalékban adtak jogosulatlanul a betegeknek.

A betegszállítók csak öt százalékban vétettek, és akadt olyan terület is, ahol egyetlen hibás tételt sem talált az egészségbiztosító, például a hepatitiszes betegek ellátásánál, ahol 37 ezer esetet vizsgáltak. Nagyon kevés a szívkatéteres beavatkozás téves elszámolása is: itt 3100 esetet vizsgáltak, és mindössze kettő akadt fenn a rostán.

Ezek is érdekelhetik