Hírek

2010.04.30. 07:07

Görög válság - Miként érinthet minket?

Ha továbbterjed a görög válság az eurózónán kívülre is, akkor azt nagy eséllyel újra megsínylik a magyar piacok. Abban viszont nem értenek egyet a szakértők, hogy mekkora az esélye egy újabb, több országot is érintő krízishullámnak.

VG-összefoglaló

Habár az IMF-hitel és az elmúlt év során sikerrel végrehajtott devizakötvény-kibocsátások is Magyarország stabilitása mellett szólnak, sajnos az első pánikreakciók nem feltétlenül racionalitásukról híresek. A 2008. őszihez hasonló helyzet pedig újra előállhat, főként, ha a görög helyzet még rosszabbra fordul.

Ahhoz hasonlóan, ahogy a Lehman Brothers csődje megingatta a bizalmat, egy állam fizetésképtelensége is vezethet a források elapadásához, amennyiben ismét a biztonságosnak tartott eszközökbe menekítik a pénzüket a befektetők. Elemzések szerint Magyarország reagálhat a legérzékenyebben az EU-n belül a válság esetleges tovaterjedésére.

Ha a görögországi helyzet tovább mérgesedik, akkor előfordulhat, hogy a magyar hiánycél kilátásba helyezett emelését nem fogadják jól a pénzpiacok – fejtik ki a Dow Jones hírügynökségnek. Elsősorban a kockázati besorolás, illetve a devizakitettség miatt vagyunk veszélyeztetettek, mindez pedig még a 2015-ös euróbevezetést is megakadályozhatja.

Ezek is érdekelhetik