Hírek

2010.04.22. 14:03

Hoppon maradt jobbikosok

Legalább három országos mandátumot köszönhet a Jobbik vezetése azoknak a képviselő-jelölteknek, akik az országos átlag feletti szavazatszámot gyűjtöttek össze az egyéni választókerületekben, bejutásukra azonban – se a választókerületekből, se pártlistákról – semmi esélyünk sincsen - derül ki a Nézőpont intézet elemzéséből.

Nézőpont Intézet

Hoppon marad például a párt két legmagasabb szavazatarányt elérő egyéni képviselőjelöltje, Császár József és Kisgerely András. Területi vagy országos listáról viszont mandátumot szerez – részben a kimagasló egyéni eredményeknek köszönhetően – az egyéniben nem is induló Nyikos László, volt MSZMP-tag, vagy a fővárosi átlagnál is gyengébben szereplő Jobbik-vezetők Pörzse Sándor, Novák Előd, Balczó Zoltán.

A Jobbik fővárosi eredménye a párt egyik legnagyobb gyengeségének bizonyult a választáson, holott a párt mindent megtett azért, hogy ez ne így legyen. Vona Gábor kivételével itt indította legtöbb, országosan ismert politikusát, akik azonban nemritkán még a 10 százalékot sem érték el egyéni választókerületeikben.

Gyenge szereplése ellenére az országos listáról mandátumhoz jut – többek között – Szabó Gábor pártigazgató (egyéniben: 7,86 százalék), Novák Előd alelnök (7,78), Dúró Dóra (6,55) és Pörzse Sándor (6,95) is.

Sajátos, hogy az 1990-ben még az MDF kampányfőnöki feladatait ellátó, majd a Szerencsejáték Zrt.-t vezető, később az FKgP-t és a MIÉP-et is segítő Pősze Lajos Budapest 28-as számú választókerületében elért 11,69 százalékos eredményével végül a somogyi lista éléről lesz tagja a Jobbik-frakciónak. A kompenzációs lista nemcsak a párt országosan ismert arcai számára jelentett mandátumot garantáló pozíciót: Szilágyi György, a pártelnök kabinetfőnöke is innen kerül a parlamentbe, miközben Budapest 25-ös választókerületében a szavazatok 9,63 százalékát kapta. Hegedűs Lórántné az V. kerületben Debreczeni József MDF-es jelölt mögött az utolsó helyen végzett.

A Jobbik a 2010-es országgyűlési választáson a keleti megyékben listán országos átlagát jelentősen meghaladó szavazatarányt ért el, Csongrád kivételével mindenhol második helyen végzett a Fidesz mögött. Mégis, a megyék vizsgálatánál kiderül: számos helyen pont a párt helyben legsikeresebb képviselőjelöltjei nem részesülnek a jó eredmény jelentette sikerből, nem kerülnek be a parlamentbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!