Hírek

2010.04.06. 06:30

Orosz óriásüzletek: ötmilliárd dollárnyi hadiipari szállítás

Hatalmas olajüzletet kötött, ötmilliárd dollárnyi hadiipari szállítást készített elő Venezuelában Vlagyimir Putyin orosz elnök, s támogatást ígért egy atomerőmű építéséhez is.

Világgazdaság Online

Az olaj és a nukleáris ipart, valamint a kereskedelmet érintő, összesen 31 orosz-vezenuelai szerződés tervezetét tekintette át legelső, venezuelai útján, Vlagyimir Putyin, orosz miniszterelnök. Házigazdája, Hugo Chavez elnök közös űrkutatást, és közös kilövőállás építést sem zár ki, írja a Vedomosztyi, hozzátéve, hogy az utóbbiakról a hivatalos, orosz közleményben nem lehet olvasni.Putyin látogatását politikailag kényessé tette, hogy feszültek az USA kapcsolatai Chavezzel, aki rendszeresen felszólal „az amerikai imperializmus latin-amerikai befolyása’ ellen. Igaz, Dmitrij Medvegyev orosz elnök részt vesz majd az április 12-13-i, washingtoni, nukleáris biztonsági csúcstalálkozón, majd 14-15-én Argentínában, 15-16-án Braziliában tesz hivatalos látogatást.

Egy öt orosz olajtáraság alkotta konzorcium szállhat be a venezuelai, Junin-6 olajmező feltárásába, a pénteki tárgyalások eredményeként. Együtt egymilliárd dolláros „belépőjegyükért” 40 százalékhoz jutnak a mintegy 30 milliárd dollár költségűre becsült projektben. A Rosznyefty, a Lukoil, a Gazprom-Nyefty, a TNK-BP és a Szurgutnyeftyegaz melletti 60 százalék az állami Petroleos de Venezuela társaságé. Az egymilliárd dollárból 600 milliót hamarosan megkap Venezuela, s a fennmaradó rész is beérkezik még az idén, hangzott el a tárgyalások utáni ceremónián, amelyről a helyi Globovision tévécsatorna közvetített.

A Junin-6, Venezuela legnagyobb olajmezője 52,68 milliárd hordó olajat rejt. Putyin szerint a terület három évtizeden át hasznosítható, s évi 400-450 hordó olajat ígér. A beruházás első szakaszában, azaz 2012-ig az öt orosz cég együtt 950 millió dollárt fordít a vállalkozásra. A konzorcium részt vesz az Ayacucho-2, az Ayacucho-3 és a Junin-3 olajkutat fejlesztésében is, de azokon az orosz olajcégek külön-külön fognak dolgozni Rafael Ramirez energia és olajminiszter tájékoztatása szerint. Venezuela további egymilliárd dollárt kaphat, ha „minden jól halad a Junin-6 projekttel”, mondta Putyin, de nem közölt részleteket.

Ezek is érdekelhetik