Hírek

2010.04.20. 14:15

Rövidebb sorokat, több fülkét ígér az OVI vezetője

Az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője szerint tíz kritikus szavazókör lehet a második fordulóban, ahol megint várakozhatnak a választók.

Vég Márton

- Most mindenkit az érdekel, hogy április 25-én is lesz-e sorbanállás a szavazókörök előtt. Mire számít? – kérdeztük Virág Rudolfot, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetőjét.
- Az biztosan nem fog megismétlődni, mint ami április 11-én volt. Ugyanis akkor 23 olyan, igazolással szavazók számára kijelölt szavazókör volt, ahol este 19 óra után fejezték be a szavazást. Ezek közül tízben lesz második forduló, mivel a többiben már sikerült képviselőt választani. Miskolcon egy, Budapesten kilenc kritikus szavazókör maradt, itt a helyieken kívül 23 ezren fognak voksolni.

- Tehát akkor lesz sor, csak kevesebb helyen?
- A kígyózó sorokat az adminisztráció időigényessége okozta. Gyorsítaná a bizottságok munkáját, ha az igazolásos szavazók közül minél többen előre feliratkoznának a névjegyzékbe a jegyzőnél. Ha ezt a helyszínen teszik meg, akkor az megint bogarászást és csúszást okoz. Szintén csökkentené a sorok kialakulásának esélyét, ha a választók nem a zárás előtti pillanatokban érkeznének meg a szavazókörhöz.

- Módosították a szabályokat. Két forduló között ez megengedett?
- Csak az önkormányzati miniszteri rendelet változott, nem a kétharmados választási törvény. A módosításnak csak az a lényege, hogy az igazolással szavazók adatait nem kézzel vezetnék fel a névjegyzékbe, hanem már szerepelnének egy előre kinyomtatott listán. Ezen a szavazatszámláló bizottság jelzéssel látná el, hogy mely választópolgárokat vettek névjegyzékbe. Ezzel lényegesen lerövidül a szavazás időtartama.

- Laikus ötlet, hogy több fülke is kellene?
- Ahol szükséges, ott több urnát és fülkét is felállítunk, a bizottságok létszámát a törvényes keretek között a maximális létszámra duzzasztottuk, a névjegyzék pedig felosztható lesz. A helyszínen jobban kell figyelni arra, hogy a helyiek és az igazolásos szavazók ne ugyanabba a sorba álljanak be. Két hét alatt ennél többet nem tudunk tenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!