Hírek

2010.08.10. 07:51

Schmitt: az új alkotmányt tavasszal el is fogadhatják

Schmitt Pál szerint az új alkotmányt akár jövő tavasszal el is fogadhatja a parlament. Az államfő a Magyar Televízió Az Este Extra című műsorának adott hétfői interjújában beszélt arról is, hogy létrehozza a magyar nyelv védelme díjat.

MTI

Kiemelte: a mostani alkotmányból meg kell tartani azt, ami jó, és ami kiállta az idő próbáját. Hozzátette: ő maga nem lehet alkotmányozó elnök, de az alkotmányozási folyamatnak szeretne részese lenni. Közölte: a kormány szándéka, hogy az új alkotmányhoz beérkező javaslatokat átvizsgálja és az alkotmányt előkészítő tanácskozásokat ez év végére befejezze.

Arra a kérdésre, hogy személy szerint ő hogyan képzeli el az elnöki szerepkört, azt válaszolta: a magyar elnök szerepfelfogását az alkotmányban igen szűken rögzíti. Mint kiemelte, államfőként két lehetősége van az Országgyűlés által elfogadott törvények kezelése kapcsán: a politikai vétó, valamint az előzetes normakontroll.

A demokráciai feletti őrködés az alkotmányosság feletti őrködést jelenti - fejtette ki. Hozzátette: fennkölt megbízatás, hogy az első számú nagykövete lesz külföldön Magyarországnak.

Beszélt arról is, hogy első külföldi útja Ausztriába vezet és az óramutató járásával ellentétes irányban körbejárja a határ menti országokat és találkozik az ottani államfőkkel is.

Schmitt Pál újból megerősítette: köztársasági elnökként szívén viseli a magyar nyelv védelmét. Elmondta, hogy az alkotmány értelmében az államfő is alapíthat díjat, ezért létrehozza a magyar nyelv védelme díjat. Úgy fogalmazott: az anyanyelv kopik, szegényedik, a magyar fiatalok már nem beszélnek olyan szépen, mint korábban. Kérdésre válaszolva közölte: a határon túli magyarok számára is nyitott lenne a díj.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy míg a tanuláshoz, művelődéshez való jog benne van az alkotmányban, addig a sportot nem említi az alaptörvény. Közölte, javasolni fogja, hogy - mint alapvető emberi jogot - az egészséges életmódhoz és a sportoláshoz való jogot is vegyék bele. Hozzátette: a gyerekek hatvan százaléka nem sportol.

Schmitt Pál közölte: intenzív kapcsolatot kíván fenntartani a kormánnyal és az ellenzéki pártokkal is. Hozzátette: közjogi méltóság kinevezésekor - mint például idén a legfőbb ügyész kinevezésekor - konzultál minden parlamenti párttal.

Beszélt arról is, hogy sűrűbben lesz a parlamentben, mint elődei, úgy fogalmazott, szeretné hallgatni a törvényhozás menetét.

Az Országgyűlés utolsó napján elfogadott törvényekről szólva azt mondta: a "szakszerűség és a törvényesség mezsgyéjén" kell dolgoznia és egy fiatal jogászcsapat áll mögötte, ők ellenőrzik, hogy a jogszabályok megfelelnek-e az alkotmányosság követelményeinek. Úgy fogalmazott: első ránézésre nem lát olyan törvényt, amely nagyon aggályos lenne.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztével kapcsolatban hangsúlyozta: szívesen venné, ha az utódja is egy olimpiai bajnok lenne, de, mint kiemelte, lobbizni nem fog senkiért.

Ezek is érdekelhetik