Kék hírek, bulvár

2008.12.17. 11:54

Pénzlenyúlás: ítélet a pécsi Zuschlag-ügyben

A Pécsi Ítélőtábla súlyosbította annak a három pécsi férfinek az ítéletét, akik pályázaton nyert milliókkal ügyeskedtek, illetve befolyásuk latba vetéséért pénzt kértek.

DN-információ

Egy, még 2004-ben kezdődött, 2005-ben kirobbant, nagy port felvert bűnügy végére tett pontot szerdán jogerősen a Pécsi Ítélőtábla. A szövevényes történet többek között azért került az érdeklődés középpontjába 2005-ben, mert az ügy harmadrendű vádlottja, A. G. korábban, 2004 nyaráig a megyei közgyűlés szocialista vezetőjének politikai tanácsadója volt.

A bíróság megállapítása szerint az elsőrendű vádlott – a pécsi V. I. –, egy hátrányos helyzetű, volt állami gondozott roma fiatalok beilleszkedését segítő alapítvány vezetőjeként elhatározta, hogy egy nemzetközi drogkonferencia szervezése címén pályázaton pénzt szerez. Az anyag elkészítésére a szintén pécsi másodrendű vádlott D. Á.-t kérte fel. A pályázatírónak siker esetére 300 ezer, A. G.-nek pedig – aki tanácsadóként működött közre – százezer forint sikerdíjat ígért. A pályázat nyert.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A bíróság megállapítása szerint a megyei közgyűlés dísztermében sorra került programon az előadók egy része ingyen jelent meg, aki pedig pénzt kért, annak V. I. nem fizetett. Nem egyenlítette ki az étel-italszámlát sem, amely közel hétszázezer forintot tett ki. A konferencia hangulatára mindesetre jellemző lehetett, hogy annak végén zenészek húzták a talpalávalót, s végül a teremfelügyelő tessékelte ki a résztvevőket.

Az alapítvány vezetője a két társát sem fizette ki – a 2,5 milliót elköltötte –, akik ezt számonkérték rajta. Arra is hivatkoztak, hogy ha újabb pályázatot nyújtanának be, akkor el tudnák intézni annak sikerét, de csak úgy, ha az akkori sportminisztérium államtitkárának félmillió forintot fizetnek.

Az ügyészség mindeközben törvényességi vizsgálatot indított az alapítvány működésével kapcsolatban. Amikor ez már zajlott, a civil szervezet vezetője, V. I. besétált az ügyészségre, ahol beszámolt a pályázat körüli üzelmekről, saját magát is feljelentve. Ezután a Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével Budapesten tetten érték a tanácsadót, amint egymillió-kétszázezer forintot vett át V. I.-től.

A befolyással üzérkedő két vádlottat – D. Á-t, és A. G.-t – első fokon felfüggesztett börtönre ítélték. A Pécsi Táblabíróság ezt súlyosbította, le kell ülniük a rájuk kiszabott egy év nyolc, illetve egy év tíz hónapot. Makai Lajos, a táblabíróság büntetőtanácsának elnöke a közbizalomba vetett hit megingásával indokolta a súlyosbítást, hozzátéve, érdemes lenne a pályáztatási rendszert is átvizsgálni, miként lehet ilyen könnyen viszszaélni közpénzekkel.


V. I.-t csalásban mondták ki bűnösnek, ő egy év, felfüggesztett börtönt kapott, mindemellett 2,5 milliós vagyonelkobzásra ítélték.

Már postarablással is próbálkozott

A. G.-től az ügy kirobbanását követően azonnal elhatárolódott az MSZP. (A. G. addig aktív politikai tevékenységet végzett, részt vett a párt 2002-es kampányában, a választáson országgyűlési képviselőjelöltként is indult, a megyei önkormányzaton 2004 nyaráig tevékenykedett politikai tanácsadóként.)

Juhász István, az MSZP akkori városi elnöke 2005-ben azt mondta, „A. G.-nek a párttal azóta nincs politikai kapcsolata, a szervezetben semmiféle tisztséget nem visel”. A nyomozás kezdetén a rendőrség tízmillió forintot kitevő pályázati pénzek eltűnéséről beszélt, ez az összeg 2,5 millióra zsugorodott az eljárás során.

V. I. börtönből, bilincsben érkezett a tárgyalásra, és függetlenül a felfüggesztett ítéletétől, oda is tért vissza.

A huszonnyolc éves férfi más ügyekért a rá kiszabott, öszszesen tízéves szabadságvesztését tölti. Ezek közül a legsúlyosabb, hatéves büntetését azért kapta, mert 2005-ben kirabolta Pécsett, a Hősök terén található postát. Néhány tízezer forintot vitt el, s hamarosan le is bukott.

Juhász István, az MSZP akkori városi elnöke 2005-ben azt mondta, „A. G.-nek a párttal azóta nincs politikai kapcsolata, a szervezetben semmiféle tisztséget nem visel”. A nyomozás kezdetén a rendőrség tízmillió forintot kitevő pályázati pénzek eltűnéséről beszélt, ez az összeg 2,5 millióra zsugorodott az eljárás során.

V. I. börtönből, bilincsben érkezett a tárgyalásra, és függetlenül a felfüggesztett ítéletétől, oda is tért vissza.

A huszonnyolc éves férfi más ügyekért a rá kiszabott, öszszesen tízéves szabadságvesztését tölti. Ezek közül a legsúlyosabb, hatéves büntetését azért kapta, mert 2005-ben kirabolta Pécsett, a Hősök terén található postát. Néhány tízezer forintot vitt el, s hamarosan le is bukott. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!