Kék hírek, bulvár

2012.04.23. 17:18

Milliárdos csalásoknak vethetnek véget

Minél több tagból áll a láncolat, annál nehezebb feladat a tranzakció körülményeinek tisztázása.

K. E. (Dunántúli Napló)

Az előzetes tervek szerint júliusban vezetik be az agráriumban a fordított áfát, amely a kormányzat szándékai szerint az áfacsalók helyzetét nehezíti meg a mezőgazdaságban. Az intézkedés lényege, hogy a végfelhasználó fizeti az általános forgalmi adót. Így értelmetlenné válnak a gabonát csak papíron utaztató áfacsalások, amelyek önmagukban évente több milliárd forintos bevételkiesést okoznak a költségvetésnek, hiszen a mezőgazdasági termékeket egységesen 27 százalékos forgalmi adó terheli. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a fordított áfa várhatóan a gabonafélékre, az olajos magvakra és a fehérjenövényekre terjed majd ki.

Az intézkedés Baranyában több ezer mezőgazdasági termelőt, illetőleg terményfelvásárlással és továbbértékesítéssel foglalkozó vállalkozást érinthet.

Általános tapasztalat, hogy az érintett adózók körében a belföldi értékesítések mellett egyre nagyobb mértékben jelenik meg a közösségen belülre, illetve harmadik országba irányuló értékesítés, amely kapcsán gyakran találkozik az ellenőrzés fiktív láncügyletekkel.

Ennek lényege, hogy a visszaigénylő pozícióban lévő, közösségen belülre értékesítő adózó az árukészletét olyan adózótól szerzi be, amely kizárólag továbbértékesítéssel foglalkozik. Az átszámlázó (csatorna) szerepet betöltő adózó jellemzően nem rendelkezik fuvareszközzel, raktárral, tevékenysége nem valós. Minél több tagból áll a láncolat, annál nehezebb feladat a tranzakció körülményeinek tisztázása.

A megyében illetve régióban a közelmúltban két nagy értékű gabona-áfacsalást is lefülelt a NAV, a kettő értéke meghaladja a milliárdos tételt.

K. E. (Dunántúli Napló) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!