Kék hírek, bulvár

2012.07.01. 21:49

Elutasított beszámolók: hallgatnak az indokokról

Az önkormányzat vezetői közül senki nem válaszolt kérdéseinkre, így továbbra sem tudni, miért nem fogadták el másodjára sem a Szigetvári Rendőrkapitányság 2011-ről szóló beszámolóját.

M. B. (Dunántúli Napló)

Amint arról hírt adtunk, a szigetvári képviselő-testület a napokban újra elutasította a városi rendőrkapitányság tavalyi esztendőről szóló beszámolóját. Sem dr. Harmati Béla, Szigetvár rendőrkapitánya, sem a megyei rendőr-főkapitányság illetékese nem kívánta kommentálni a történteket.

A testülettől távozott, volt rendőrök a háttérben?

A Dunántúli Napló információi szerint több magyarázat is állhat a város vezetőinek döntése mögött. Bár a szigetvári rendőrség közbiztonsági és felderítési mutatói meghaladják az országos átlagot, a kapitányt több fronton is támadják. Úgy tudjuk, több leszerelt – vagy kényszerűségből leszerelt – rendőr finoman szólva sem zárta a szívébe Harmati Bélát, akit kapcsolataikon keresztül igyekeznek lejáratni. Információink szerint több névtelen feljelentést is tettek ellene ismeretlenek. Ezeket az ellenőrzési szervek kivizsgálták, és kiderült, hogy mind alaptalan volt.

Nem értek célt a feljelentések

Azt, hogy a szigetvári városvezetők miért nem elégedettek a beszámolóval, nem tudni. Feltételezések szerint ennek hátterében a Magyarlukafa közelében történt vadászgyilkosság is állhatott, pontosabban az elkövető rendőrségi kapcsolatairól szóló szóbeszéd. A pletykák valóságtartamát cáfolja viszont az a tény, hogy a tettes ellen korábban több eljárást is indítottak a rendőrök, vagyis nem igaz, hogy kivételeztek volna vele. Egy másik, lehetséges magyarázat szerint a városvezetőknél az tehette be a kaput, hogy az önkormányzat több feljelentést is tett a város korábbi vezetőinek működése kapcsán, ezek azonban tudomásunk szerint eredménytelenül zárultak. (Az ügyeket egyébként a hatáskör- és illetékességi szabályok miatt nem is a szigetvári rendőrök vizsgálták.)

Meg nem válaszolt kérdések a várostól

A beszámoló elutasítása miatt természetesen szerettük volna megtudni a város polgármestere, Kolovics János álláspontját, ő azonban nem reagált írásban feltett kérdéseinkre. Többek között azt kérdeztük: igaz-e, hogy az önkormányzat több rendőrségi feljelentést is tett a város korábbi vezetőinek működése kapcsán? Úgy tudjuk, a helyi rendőrkapitányság elfogultságra hivatkozva mindegyik ügyben megtagadta a nyomozást. Vajon ez is közrejátszott az elutasításában? Kérdéseinkre Fazekas Róbert alpolgármester sem kívánt válaszolni.

Kolovics János korábban viszont nyilatkozott az egyik országos napilapnak. Többek között – a fentiek ismeretében kissé meglepő módon – azt mondta, „úgy tapasztalta, a helyi eseteket vagy áttetette a városi kapitányság a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságra, vagy a megyei hatóság vette át. A legtöbbször azonban bizonyítottság hiányában lezárták az ügyeket. Valahányszor a rendőrséghez fordult, szinte mindig azt látta: elsikkadnak az ügyek … Helyre kell tenni mindent, ne merüljön fel senkiben, hogy a rendőreink korruptak, együttműködnek a bűnözőkkel” – jelentette ki a lapban.

A szomszédvárban viszont elégedettek

– Mi elégedettek vagyunk, így mint minden évben, idén is elfogadtuk a beszámolót – nyilatkozta Győrvári Márk, a szintén a szigetvári kapitányság illetékességi területéhez tartozó Szentlőrinc polgármestere. Hozzátette, a kistérség polgármestereitől sem hallott kirívó problémákról.

A beszámoló ismételt elutasítása esetén egyébként a képviselő-testület a megyei rendőrfőkapitányhoz fordulhat, de ezzel a lehetőséggel egyelőre nem éltek. Amennyiben a kapitányság területéhez tartozó önkormányzatok többsége is elutasította volna a beszámolót, a főkapitány köteles lett volna az önkormányzatok által feltett kérdésekre is kiterjedő átfogó vizsgálatot tartani, ennek keretében a rendőri vezető alkalmasságát, felelősségét is megvizsgálni. Mivel azonban csak egyetlen elutasítás volt, erre nem került sor.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

M. B. (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!