Kék hírek, bulvár

2016.06.14. 13:28

Nem jogerős: megszüntették az egyetemi vesztegetési pert

Megszüntette a Győri Törvényszék kedden a pécsi egyetemi vesztegetési per néven ismertté vált büntetőügyet. A döntés nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Az ügyvédeknek adott igazat a bíróság kedden abban a gyakorlatilag már két éve tartó vitában, hogy hiányos-e a pécsi egyetemi vesztegési ügyben indult büntetőpert megalapozó vádirat, avagy sem. A pécsi ügyvédek állították, hogy hiányos, és most ezt momndták ki a Győri Törvényszéken. A bíró hosszasan sorolta azokat a helyeket és hibákat, amely miatt szerinte ezt a döntést meg kellett hoznia.

A pert huszonhét büntetlen előéletű személy ellen, jórészt a pécsi egyetem egykori és jelenlegi alkalmazottai ellen indították, s eleinte a 2010 májusának végén indult nyomozás során a bűnszövetségben elkövetett vesztegetésről is szó volt.

Ha az ügyészség fellebbezését a Győri Ítélőtábla elutasítja, akkor több mint hat év után zárulhat le az eljárás.

Kevés dologra emlékszik tisztán az ítélet indoklásának felolvasából Imhof Gábor, közölte kedden megkeresésünkre a PTE volt gazdasági főigazgatója, az egyetemi vezstegetési per elsőrendű vádlottja, de nagyon örül, és őszintén nagyon meglepte, ami történt. Nem azért, mert nem ért egyet, hanem mert már nem hitt ebben, de most visszatért a magyar igazságszolgáltatásba vetett hite.

Azt mondta, hogy természetesen mind a meghatározott napi összeget jelentő kártalanítási pert kezdeményezni fogja, ha jogerősen is megerősíti a mai döntést később a Győri Ítélőtábla, mind az előre most még meg nem határozható összegű kártérítési pert, hiszen kilencszáz napot töltött előzetes letartóztatásban. Elesett főigazgatói állásától, amibe most már nem kívánkozik vissza, emellett négy jól működő cége is volt bizonyíthatóan több tízmilliós nagyságrendű adózott eredménnyel összesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!