Közélet

2006.08.25. 12:23

Kísérleti galéria a volt Tejbisztróban

Pécs | Pál Zoltán szobrászművész, a Bázis Szobrászegyesület vezetője régi ötletét váltotta valóra, amikor berendezte azt a kereskedelmi galériát, ami – állítja – az egyetlen lehetőség az ifjú képzőművészek számára, hogy a közönség elé lépjenek. A helyszín a pécsi Jókai tér egyik legpatinásabb épülete, a valahai Tejbisztró.

Méhes K.

Az önkormányzat ide az Irodalom Háza intézményét szánta, ám egyelőre semmiféle pénzügyi keret nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy ez megvalósuljon. A tervről természetesen nincs szándékukban lemondani, de mint Meixner András, a kulturális bizottság elnöke kifejtette:
– A legvalószínűbb, hogy már csak az új közgyűlés fog ezért lépéseket tenni, illetve pályázni, mivel önerőből teljesen biztosan nem lehet megvalósítani az Irodalom Házát.
Az épület a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Rt. birtokában van, a Bázis csoport tőlük bérli a kiállítás helyiségét, de ez ideiglenes, csak erre az évre szól.

Pál Zoltán arról beszélt még, hogy voltaképp egy kísérletről van szó: miképp tud Pécsett működni egy ilyen kiállítás, ahol az utcáról bejőve a magas művészi színvonalú kortárs kisplasztikák, grafikák meg is vásárolhatók.
– Tény, hogy a mai Magyarországon nincs még gyakorlata az ilyesminek. Meg kell erősödnie annak a rétegnek, amelyik otthonról azt hozza magával, hogy könyvek és műtárgyak veszik körül, és ezt a környezetet vinné tovább. Ami a vitán felül álló tehetségű képzőművészeket illeti: nekik egy ilyen galéria szinte az egyetlen megmutatkozási terep, mint mondjuk az íróknak a folyóirat vagy a kiadó.

A kiállításhoz egyfajta életmódot kínálnak a Bázis tagjai. Mivel a PVV Rt.-től kitelepülési engedélyt is kaptak, a Jókai téren asztalok, székek is várják a művészetek barátait. Ez utóbbi azért került többes számba, mert a szobrok mellé egyéb művészi látványosságokat is ígérnek a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!