Közélet

2006.10.14. 10:38

Tizenhárommilliót adományoztak a Zsolnay-szoborra

Pécs | A Zsolnay-szobor helyreállításának kiemelt támogatóit köszöntötte pénteken a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. A felújításra eddig 13 millió forint adomány gyűlt össze.

K. E. (DN)

 A patinás pécsi gyár épületében rendezett ünnepségen dr. Kéri István elnök, Tasnádi Péter polgármester és Kovács Gyula, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója köszöntötte az adományozókat. A kamara által szervezett közadakozáson ez idáig több mint 13 millió forint gyűlt össze 127 adományozó jóvoltából.
Az ünnepségen felelevenítették a szobor állításának történetét. Zsolnay Vilmos halálakor, 1900. március 23-án rendkívüli közgyűlést tartott a kamara. Littke József elnök ekkor indítványozta, hogy a kamara emlékére állítson szobrot, és e célra indítson közadakozást. A kamara a gyűjtési akciót 2000 koronával indította meg. Az indítványt elfogadták, és felkérték Pécs szabad királyi várost is az akció erkölcsi és anyagi támogatására. A kezdeményezésre a gyűjtésbe Pécs város is bekapcsolódott, megalakult a szoborbizottság. A szoborra az év során 20 000 korona gyűlt össze. Az emlékmű ünnepélyes leleplezésére 1907. október 13-án, tehát napra pontosan 99 évvel ezelőtt került sor.
Most a felújítás kapcsán számít hasonló aktivitásra, összefogásra a kamara.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!