Közélet

2006.11.21. 07:12

A klinikákhoz igazodnak a kórházak

Baranya | Az elmúlt napok központi döntéseinek értelmében csak a Pécsi Tudományegyetem klinikái őrzik meg kiemelt pozícióikat, a többi baranyai egészségügyi intézményre új jövő vár januártól.

BAMA

Megyénk kórházainak januárban pályázniuk kell arra, hogy milyen gyógyító tevékenységet végezhetnek, és hány aktív ágyat tarthatnak meg. Az Egészségügyi Minisztérium emellett több mint kéttucat kórházban teljesen meg akarja szüntetni az aktív betegellátást. Megyénkben Komló, Siklós és Harkány érintett.
Dr. Németh Péter a PTE orvoskari dékánja szerint teljesen nyilvánvaló, hogy fölösleges a párhuzamosan meglévő és kihasználatlan helyi kapacitások fenntartása.
Éppen ezért elkerülhetetlen az egészségügyi feladatok újrafelosztása, ami találkozik az egészségügyi tárca elképzelésével. Az egyetem, a megyei kórház és a járóbetegellátó Pécs Városi Egyesített Egészségügyi Intézmények vezetői átnézve a kínálati palettát úgy döntöttek, hogy létrehozzák az Integrált Egészségügyi Ellátás Szervezetét. Ez gyakorlatilag a felesleges kapacitások lefaragását jelenti.
Az egyetem 1450 aktív ágyából 250-től elköszönnek, a megyei kórház 588 ágyából pedig közel 200 válik feleslegessé. A tervezet a miniszter asztalán van, s remélik, hogy a javaslatnak foganatja lesz.

Részletek a keddi Dunántúli Naplóban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!