Közélet

2007.01.30. 10:09

Gyurcsány-látogatás: fejlesztések és tüntetők

Pécs | A város és a Zsolnay gyár vezetői mellett tüntetők is fogadták a Baranyába látogató miniszterelnököt. Gyurcsány Ferenc a kultúrfővárosi előkészületekről tájékozódott, és a Pólus programmal kapcsolatosan tárgyalt a helyi illetékesekkel.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Országjáró útja harmadik állomására érkezett hétfőn Pécsre Gyurcsány Ferenc kormányfő, akit Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos és Magyar Bálint, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagja is elkísért. A miniszterelnök – miközben áttekintette a pécsi pólusprogramhoz kapcsolódó elképzeléseket – a sajtó számára két nyilvános programot iktatott be. Délután a Zsolnay-gyárba látogatott, ahol a kulturális negyedhez fűződő terveket ismertette vele Kovács Gyula, a manufaktúra vezérigazgatója és Komor István, a Zsolnay Örökség Kezelő Kht. vezetője. Ezután az ipari parkot kereste fel, ahol a Pólus program projektjeiről hallgatott meg beszámolókat.

A miniszterelnököt a városházánál, látogatása első helyszínén, majd később is mindenütt nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lengető tüntetők – harminc-ötven ember – fogadták, akik hangos füttyszó kíséretében többek között azt skandálták: „Gyurcsány Ferenc, legyen végre fegyenc!”.

A zárt ajtók mögött folytatott, valamivel több mint egy órás tárgyaláson az M6-os ügye is szóba került, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök információink szerint úgy fogalmazott, reményei szerint az 2010-re elkészül.
A kormányfő nem adott nyilatkozatot a sajtónak, helyette Bajnai Gordon válaszolt az újságírók kérdéseire. A kormánybiztos cáfolta azt a lapértesülést, miszerint kétségessé vált volna, hogy az uniós pályázatok győztesei nagyobb összegű kifizetésekhez jussanak még az idén. Közölte: épp az ellenkezője igaz, Magyarország élen járt a pályamunkák benyújtásában, s már kedden kiírnak pályázatokat, amelyekkel mintegy harmincmilliárd forint juthat kis- és középvállalkozásoknak. A kifizetéseket pedig a tavasszal megkezdik.

A kormánybiztos a Dunántúli Napló kérdésére elmondta, látszik, hogy több éve dolgoznak már Pécsett a Pólus-programon, de az ő kérdésük és egyik legfőbb szempontjuk minden helyszínen az, hogy a szép és jó elképzelésekhez milyen mértékben társul a magántőke. E tekintetben fogalmazott úgy, hogy van még min dolgozni Pécsett is.

Kéri István, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megbeszélés után elmondta: a miniszterelnök és a kormánybiztos alátámasztotta, sőt, megerősítette álláspontjukat, miszerint szükség van a magántőke bevonására.
A Pólus-programmal a kormányzat egy-egy kiemelt városba – Magyarországon hét vidéki városba és Budapestre – központosít uniós és állami támogatást. A településeknek a térséggel együttműködve az adott régiót is fejleszteniük kell. Pécsett három nagy ágazatban, az egészségiparban, a környezetiparban és a kulturális iparban terveznek beruházásokat. Bajnai Gordon arról számolt be, hogy a nyolc Pólus-városnak 2013-ig 600 milliárd forint jut. Ám korántsem biztos, hogy egyenlően oszlik meg ez az összeg a pályázók között. Az „nyerhet”, aki a legjobb elképzeléseket a leghamarabb benyújtja. A kormánybiztos arról is beszélt, hogy már ma kiírnak pályázatokat, amelyekkel közel harmincmilliárd forintot nyerhetnek el vállalkozások, amelyeket a kis- és középvállalkozások fejlett technológiák behozatalára, illetve az ország 95 hátrányos helyzetű kistérségében munkahelyteremtésre használhatnak fel. Utóbbiaknál a feltételek enyhébbek lesznek, sok vállalkozás automatikusan kaphat ötmillió forint alatti támogatást.

Gonda Tibor alpolgármester a kulturális fejlesztéseket mutatta be a miniszterelnöknek. Közölte, bár több mint harminc program fut, tegnap a négy legnagyobbról szólhatott. Elmondta, hogy már 2008-ra megnyílhat a mintegy tízmilliárd forintos beruházással megvalósuló Zsolnay Kulturális Negyed részeként egy digitális animációs filmstúdió Pécsett, amely több mint kétszáz embernek adna munkát. Az animációs stúdiót egymilliárd forintos magánberuházásban nyitnák meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!