Közélet

2008.01.21. 21:24

Pedagógus és plébános kapta a Tüke-díjat

Barri Istvánné, a Leőwey Klára Gimnázium nyugalmazott tanára és Kele Pál, a Belvárosi Templom plébánosa vehette át idén a Tüke-díjat a pécsi székesegyházban tartott ünnepélyes rendezvényen.

Cs. L.

A Tüke Alapítvány kuratóriuma hétfőn ötödik alkalommal adta át a Tüke-díjat a Pécsi Bazilikában.

A hagyományok szerint egykoron az viselhette a tüke címet, akinek felmenői több generációra visszamenőleg pécsiek, és szőlője van a Mecsek oldalában.

Mára a szó jelentése átalakult, köszönhetően a díjnak. Most már az számít tükének, aki sokat tesz Pécsért, kötődik hozzá, tevékeny szerepet vállal értékeinek megőrzésében. A kitüntetés várományosaira, ahogy korábban is, szavazni lehetett, tehát voltaképpen a városlakók döntik el évről évre, hogy ki méltó ehhez a címhez.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Mayer Mihály megyés püspök mellett az idei Tüke-díjasok: Kele Pál és Barri Istvánné (fotó: Pásztor Éva)
[/caption]Ebben az évben az egyik díjat Kele Pál apátplébános kapta, aki már 2000-ben is azt nyilatkozta lapunknak: „Úgy érzem, már-már tükének számítok, és szeretnék is az lenni.”

A másik elismerést dr. Barri Istvánné Simrák Ilona vehette át, aki még az Erzsébet Tudományegyetemen végzett Pécsett, majd a Leőwey Gimnáziumban tanított magyar–latin–orosz szakos tanárként. Ilona néni idén július 8-án lesz 100 esztendős.

Az átadás előtt Garadnay Balázs, püspöki helynök celebrált szentmisét, amelynek keretében elhangzott Tillai Aurél Tüke mise című műve a szerző vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!