Közélet

2008.05.14. 20:02

Bezárt az Antal-Lusztig gyűjtemény

Mielőtt az anyagot visszavinnék Debrecenbe, Pécs városának még egy kötelezettségét teljesíteni kell, gyűjteményről ötmillió forintért könyvet készít a város.

Cseri László (DN)

Az Antal-Lusztig gyűjtemény Rákóczi út 11. szám alatti épületét, a Városi Képtárat, egy pénzintézet segítségével újították fel. Ennek következményeit egy 15 esztendőre kötött lízingszerződés rögzíti, ami évente 37 millió forint kifizetését jelenti az önkormányzat számára 2021-ig. A város két éve költöztette ide Debrecenből a gyűjteményt, majd nemrégiben úgy döntött, még sincs szüksége rá.

A tulajdonossal, Antal Péterrel kötött letéti szerződés viszont tartalmazza, hogy a nyitástól számított hat hónapon belül a város kiad egy kötetet képekkel és szakmai háttéranyaggal. Antal Péter lapunknak elmondta, hogy ez a munka nem született meg, márpedig a város egyoldalú szerződésbontását akkor fogadja el, ha a könyv elkészül.

A tulajdonos hangsúlyozta: szeretné, ha gyűjteménye nem hírhedt, hanem híres maradna, következésképpen nem szándékozik az ügyből botrányt kavarni. Bár furcsállja a bezárás körülményeit, azt, hogy egyszerűen csak értesítették arról, hogy a közgyűlés döntött a letéti szerződés semmisségéről. Érdeklődésére, hogy mikor szállítják vissza a festményeket Debrecenbe, választ sem kapott.

Gonda Tibor alpolgármester szerint jogos Antal Péter kérése, ezért a PVV Zrt.-t kérik meg, mint a már megszűnt, a képtárat működtető Rendezvényszervező Kht. volt tulajdonosát, hogy állja a könyv költségeit. Ha ez mégsem történik meg, akkor az önkormányzatnak össze kell szednie a pénzt. Az alpolgármestert egyébként felkérték arra, hogy június végéig adjon javaslatot a Városi Képtár jövőjére vonatkozóan. Gonda úgy véli, nem volna ésszerű eladni az épületet, hiszen azon komoly teher van 2021-ig, inkább időszakos kiállításokra kellene használni. Ősszel például Picasso litográfia kiállítást hoznának a hozzá kapcsolódó hetven, 20. századi művész Picasso emlékezetére készített munkáival kiegészítve, 2010-ben pedig az EKF egyik pillérprogramját, a Martin Ferenc tárlatot tervezték ide.

Várkonyi György művészettörténész érdeklődésünkre elmondta, hogy Molnos Péter művészettörténésszel közösen írják a kötetet. Két kiadótól kértek árajánlatot, 5-6 millió forint lenne a könyv költsége, de azért csak ennyi, mert a fotóanyag 90 százalékát már korábban elkészítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!