Közélet

2008.07.14. 15:47

Az egyetem akadályfutása

A képzések engedélyezését végző Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) tömegesen utasította el az intézmények szakindítási kérelmeit. A testület elnöke szerint ennyi intézmény nem tudta teljesíteni a feltételeket. Az elutasításban érintett a Pécsi Tudományegyetem is.

Cseri László (DN)

Az úgynevezett bolognai folyamat jegyében harminc ország vállalta, hogy egységesíti a felsőoktatási rendszerét, nálunk ennek szellemében módosult is a felsőoktatási törvény. A korábbi főiskolai és egyetemi képzési rendszer helyett három egymásra épülő ciklusban tanulhatnak a diákok: az első három év az alapképzés, ezt követi a mesterképzés, majd a doktori fokozat. A felsőoktatási intézményeknek 2009-ben már csak az alapképzésben végzett hallgatóik lesznek, így továbbtanulásukhoz az egyetemeknek biztosítaniuk kell a mesterszakokat. Ehhez viszont szükséges a MAB támogató nyilatkozata.

Mint dr. Font Márta, a pécsi egyetem oktatási rektorhelyettese lapunknak elmondta, a MAB Pécs kérelmeinek egy részét elfogadta, más részét úgy fogadta el, hogy különböző feltételek teljesítéséhez kötötte, s akadnak olyan mesterszak-létesítési kérelmek, amelyeket nem támogatnak. Mindez azonban nem jelenti azt – hangsúlyozta a rektorhelyettes –, hogy a kérelem egyszer és mindenkorra elúszott. Ha megkapják írásban is az elutasítás részletes indokait, akkor azonnal nekilátnak az új, módosított kérelmek kidolgozásának, hiszen feltételezhetően azok korrigálhatóak. Miután az érintett tanszékeknek elemi érdekük a szakok megindítása, nyilvánvaló, hogy el kell felejteniük a nyarat, és az új kérelmek kidolgozásán kell munkálkodniuk, hogy a szeptember végi legközelebbi MAB-ülés dönthessen.

Így remény van arra – mondta dr. Font Márta –, hogy az egyelőre nem támogatott magyartanári, német nyelv és irodalom tanári vagy gyógytestnevelő tanári szak indítási engedélyt kapjon. Ugyanakkor például akad olyan nem támogatott szak is, mint az építőművészet, amelynek létesítése a Nyugat-magyarországi Egyetemmel közösen zöld utat kapott.

A mesterszakok létesítésének követelményei

A MAB elvárása, hogy a mesterképzési szak létesítése új típusú alapképzési szakra, illetve szakok csoportjára épüljön. Az oklevél megszerzéséhez – az alapképzést is figyelembe véve – minimálisan 300 kreditnyi kurzus teljesítése szükséges. A mesterképzés követelményei már tartalmazzák a doktori képzésre történő előkészítést is, illetve úgy alakították ki őket, hogy biztosítsák a korábbi egyetemi végzettségnek való megfelelést. Fontos, hogy a képzés célja legyen szakmailag indokolt és megvalósítható, a megszerezhető szakképzettség legyen a munkaerőpiac számára elfogadható, valamint illeszkedjék a mesterképzések Európában kialakult rendszeréhez, és nemzetközileg legyen versenyképes.

Jóval bonyolultabb a helyzet, mint 2005-ben volt

A MAB most a 137 mesterszakból 58-at dobott vissza. Három éve, amikor az alapszakok indultak, hasonló pánikhangulat alakult ki az országban, mert akkor sem sikerült a minőségi követelményeket számos intézményben biztosítani. Az oktatási miniszter akkor arra kényszerült, hogy 82 esetben a MAB minőségi követelményeitől eltérően rövidebb-hosszabb távra engedélyt adott az alapszakok indítására. Amíg 2005-ben minden felsőoktatási intézményben volt muníció ahhoz hogy az alapszakot – amelyik lényegében megfeleltethető egy korábbi főiskolai vagy egyetemi szaknak – elindítsák, 2009-ben számos olyan főiskola van, amelyik teljesen új mesterszak indításával próbálkozik, ami lényegesen összetettebb feladat.

Címkék#Font Márta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!