Közélet

2008.07.01. 07:08

Leköpték a pécsi zeneszerzőt a Magyar Gárda rendezvénye előtt

Leköpték és szidalmazták a Blöff Caféban Weber Kristóf pécsi zeneszerzőt a Magyar Gárda rendezvénye előtt.

Cs. L. (DN)

Weber Kristóf pécsi zeneszerző arra lett figyelmes az elmúlt hét péntekének késő délutánján, hogy a Színház téren bakancsos, árpádsávos zászlókkal felszerelt fiatalok gyülekeznek, és vonulnak a Pécsi Kulturális Központ intézményébe.

A Blöff Café nevű szórakozóhelyen felhívta a Központ menedzserét, és elmondta neki, hogy véleménye szerint szélsőséges csoportosulásoknak nem szabadna bérbe adni helyiséget, így a jövőben nem szívesen működne együtt a házzal. A telefonbeszélgetést végighallgatta egy fekete bakancsos, mondja a zeneszerző, és annyira dühbe jött, hogy lekurvaanyázta őt, és odaköpött.

Rózsa Zoltán, a Pécsi Kulturális Központ igazgatóhelyettese elmondta: a Jobbik Magyarország pécsi szervezetének adták ki a helyiséget. Szükségük van a bevételre, és ha van szabad kapacitás, mindenkinek a rendelkezésére állnak, nem mérlegelhetnek.

Fekete Tamás, a Magyar Gárda Baranya megyei kapitánya lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Jobbik elnöke, a Gárda alapítója, Vona Gábor előadására bérelték ki közösen a helyiséget. Elmondta, hogy a köpködő nem lehetett gárdista. A rendezvény nyilvános volt, oda bárki a szimpatizánsok közül megjelenhetett, felelősséget egy ilyen atrocitásért ők nem vállalhatnak.

A Művészetek és Irodalom Háza címzetes igazgatója, Molnár G. Judit szerint politikai szervezeteknek rendezvények céljára nem szabadna kiadni kulturális intézményeket, náluk ez soha sem fordult elő, legfeljebb sajtótájékoztatók megtartásához járultak hozzá.

Nincs önkormányzati rendelet, amelyik szabályozná a kérdést, mondja a város főjegyzője, dr. Papp Judit, az egyes intézmény vezetője mérlegelheti, kiadja vagy sem politikai célra helyiségeit. Egyedül a választási törvény írja elő, hogy az önkormányzat intézményeit azonos feltételekkel igénybe vehetik politikai szervezetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!