Közélet

2008.10.08. 07:22

Gyermekzsaroló bandától retteg Mohács

Megálljt parancsolna az önkormányzat az iskolákban, illetve az utcákon, gyermekek által elkövetett erőszakos megnyilvánulásoknak, a fenyegetéseknek, illetve a néha előforduló verekedéseknek.

M. B.

A Duna-parti városban a gyermekek közötti erőszak kapcsán „első körben” mindenki azt hangsúlyozza, nem általános, s nem is egy iskolában előforduló jelenségről van szó. Tény, hogy az utóbbi időszakban több hír is érkezett arról, hogy az intézmények falain kívül diákok támadtak meg diákokat, amelyek során értéktárgyakat, például mobilokat, vagy zsebpénzüket elvették egymástól. Az is előfordult, hogy egymás közötti nézeteltéréseket rendezték veréssel, ráadásul ebben lányok is részt vettek.

– Nem várhatunk tovább – jelentette ki Szekó József, Mohács polgármestere -, minden rendelkezésre álló eszközzel élnünk kell. Nem akarjuk, hogy a megfélemlített gyermekek, vagy szüleik fogjanak össze az erőszaktevők ellen.

A polgármester elmondta, a cigány kisebbségi önkormányzattal, az általános iskolák közös irányítója, a Mohács Térségi Általános Művelődési Központ (ÁMK) vezetőjével, valamint a gyermekjóléti szolgálat képviselőivel is egyeztettek.

– Minden esetet kivizsgálunk, és szigorúan eljárunk – szögezte le.

Az iskola fegyelmi eljárást kezdeményezhet, ha pedig szükséges, mivel integráltan működnek az iskolák, másik épületben is elhelyezhetik a renitenseket – ezzel a lehetőséggel már éltek is. A családsegítő szolgálat a fiatalkorúakat védelembe veheti, végső soron pedig a családból történő kiemelésükre is sor kerülhet.


Miskolczi Imréné, az ÁMK főigazgatója hangsúlyozta, nem egy iskolaépületről van szó, s jellemzően nem az intézmények falain belül került sor az erőszakos megnyilvánulásokra. A gyerekkel, valamint szüleikkel elbeszélgetnek, s csak akkor nyúlnak keményebb eszközökhöz, például a fegyelmi eljárás lehetőségéhez, ha nincs eredménye a „pozitív ráhatásnak”.

Kovács István szerint nem csak romák vannak a rendbontók között, de a kisebbségi önkormányzat ugyancsak lép: elfoglaltságot kínáló táncházat, színjátszó csoportot szerveznek, valamint számítógép-hozzáférési lehetőséget is szeretnének biztosítani. Kezdeményezték roma polgárőrség felállítását is, azonban az egyeztetések után arra jutottak, hogy a szervezethez csatlakozni kívánó romák a már működő polgárőrségbe lépjenek be. – Egyszerűen hazavisszük az este az utcán mászkáló roma gyerekeket – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik