Közélet

2008.10.21. 18:27

Hiller: több személycsere már nem fér bele az EKF-programba

Kiegyensúlyozott szakaszban van Pécs 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programja, de több személycsere már nem fér bele az előkészületekbe - közölte az oktatási és kulturális miniszter újságírókkal Pécsett, ahol részt vesz Janus Pannonius újratemetésén.

Forrás: MTI

"Az oktatási és kulturális tárca azzal a vezetővel dolgozik együtt, akit a pécsi közgyűlés erre kijelöl. Ebbe nem szóltam bele és nem szólok bele, de több személyi változásra nincs idő" - mondta Hiller István annak kapcsán, hogy a város közgyűlése október elején felmentette posztjáról Mészáros András főigazgatót.

Hozzátette: a program anyagi forrásai rendelkezésre állnak, a rendezvények megvalósíthatók, de szervezeti kérdésekkel a jövőben már nem szabad foglalkozni. "Én sem fogok és másnak sem ajánlom, mert az nagyon rossz és hátrányos lenne" - mondta Hiller István. Kiemelte: "arra van szükség, hogy 2010 januárjától magas színvonalú, hangulatos programegyüttes valósuljon meg. Ehhez megvan minden, ami kell, köztük a pécsi közgyűléssel és a civil szervezetekkel való együttműködés is" - tette hozzá.

Hiller arra a kérdésére, miszerint optimistán várja-e a rendezvénysorozatot annak ellenére, hogy addig mindössze tizennégy hónap van hátra és még egyetlen nagyberuházás sem kezdődött el, azt válaszolta: ezen fejlesztéseket Európa szinte minden eddigi kulturális fővárosában az adott évben adták át. A program nem valaminek a lezárása, hanem nyitánya. Ha a pécsi nagyprojektek 2010 folyamán megvalósulnak, méltó ünnepe és hagyatéka lesz a későbbiekben a kulturális főváros programnak - mondta a miniszter.

Az idén Liverpool (Nagy-Britannia) és Stavanger (Norvégia), jövőre pedig Linz (Ausztria) és Vilnius (Litvánia) az európai kulturális főváros. Pécs mellett 2010-re Essen (Németország) és Isztambul (Törökország) nyerte el a címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!