Közélet

2008.10.27. 10:20

Megkezdődött az átszúrt szívű ember kártérítési pere

Kártérítési pert indított egy szentegáti férfi, Molnár Csaba, akinek testében még 2001-ben a Szigetvári Kórházban hagytak vállműtét során egy fémtűszerű drótot, amely hosszú vándorlást követően a szívébe került, át is szúrva azt.

Cseri László

A napokban tárgyalta első fokon az esetet a Baranya Megyei Bíróságon dr. Gelencsér Zoltán bíró, aki elutasította az alperes szigetvári önkormányzat jogi képviselőjének zárt tárgyalásra vonatkozó kérését, miszerint alperes jó hírnevét sértené a nyilvánosság. Alperes azzal védekezett, hogy a műtétet végző orvos felhívta a figyelmét a betegnek arra, hogy a fém a testében van, és visszahívta kontrollvizsgálatra, amelyen a beteg nem jelent meg.

Molnár Csaba védőügyvédje, dr. Martin Zoltán véleménye szerint ez a szóban történt figyelemfelhívás nem hangzott el, sőt, ellentétben áll a zárójelentés tartalmával, viszont számos, időközben megtörtént röntgenfelvétel tanúskodik arról, hogy a férfi vállában egy ideig ott volt a tű, amely elindult a test belseje felé, ám erre a felvételt átnéző szakemberek egyszer sem hívták fel a figyelmet az évek során. Az is tisztázandó, érvelt az ügyvéd, hogy hová lett az első felvételen látszó három tű közül az egyik, miután egyet kivettek, a másik átszúrta a szívet, a harmadikról viszont semelyik orvosi jelentésben sincs szó.

Molnár Csaba, aki traktoros, azóta csak segítséggel képes munkáját ellátni. Otthon korábban állatokat nevelt, sertéseket és nyulakat, de ma már, műtéte óta fáradékonysága miatt csak tyúkokat képes tartani. Konyhakertje fele a réginek, a szomszédnak immár nem képes haszonbérben dolgozni, nyaralni pedig azóta sem tudott elmenni unokáival. Felesége szerint időnként rátör a halálfélelem, agreszszívvé, súlyosan depresszióssá vált a régebben békés természetű ember.

Változatok egy drótra

A Szigetvári Kórház orvos-igazgatója 2007 tavaszán arról értesítette lapunkat, hogy kollégája részéről nem történt mulasztás, ugyanis a drótot nem felejtette benn a betegben, azt szakmai megfontolásból véglegesen bent kívánta hagyni. Ennek pedig elhanyagolható volt a kockázata, hiszen tudomása szerint mindössze egyszer, 60 évvel ezelőtt, Németországban fordult elő hasonló eset. Erről a változatról most az alperes jogi képviselője egy szót sem említett. A per szakértők és tanúk bevonásával december elején folytatódik.

A Szigetvári Kórház orvos-igazgatója 2007 tavaszán arról értesítette lapunkat, hogy kollégája részéről nem történt mulasztás, ugyanis a drótot nem felejtette benn a betegben, azt szakmai megfontolásból véglegesen bent kívánta hagyni. Ennek pedig elhanyagolható volt a kockázata, hiszen tudomása szerint mindössze egyszer, 60 évvel ezelőtt, Németországban fordult elő hasonló eset. Erről a változatról most az alperes jogi képviselője egy szót sem említett. A per szakértők és tanúk bevonásával december elején folytatódik. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!