Közélet

2009.03.21. 08:25

Jogtalan vezetői kifizetések

A polgármesteri hivatal ellenőrzési osztálya a város intézményvezetőinek besorolását és egyéb juttatásait vizsgálta. Nem kevés szabálytalanságot tártak fel harminc oldalas jelentésükben.

Cseri László

A legtöbb problémát az Egyesített Egészségügyi Intézetben (EEI) találták az ellenőrök. Az igazgató főorvos, dr. Kovács Ágnes több alkalommal vett részt belföldi kiküldetésen, a kiküldetést minden esetben az intézmény egyik dolgozója rendelte el, a napidíj kifizetését pedig az igazgató a maga javára utalványozta. Részére jogszabályellenesen maga az intézmény tűzte ki és értékelte a prémium feladatokat. 2008 januárjában ennek megfelelően 650 ezer forint kifizetését engedélyezte kiemelt munkavégzés fejében. 491 ezer forintot készpénzben vett át, és az ő nevére, továbbá két hozzátartozója részére fejenként 69 ezer forint értékű üdülési hozzájárulást is kapott. A kettő együtt viszont 48 ezer forinttal meghaladta az engedélyezett mértéket. 2008 májusában 750 ezer forint prémiumot ítéltek meg számára, pedig ennek kifizetésével a humán főosztály nem értett egyet, nem is terjesztette a polgármester elé. Engedély hiányában a kifizetést saját maga számára rendelte el a gazdasági igazgató ellenjegyzése mellett.

Az igazgatónő lapunknak elmondta: meglátása szerint félreértések történtek, későn érkezett meg a polgármester aláírása, addigra már kifizették neki a prémiumot. Úgy tudja, az ügy lezárult, a gazdasági igazgatót figyelmeztették, ő pedig visszafizette a jogtalanul felvett pénzt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A polgármesteri hivatal ellenőrzési osztálya a város intézményvezetőinek juttatásait vizsgálta
[/caption]A Pécsi Kulturális Központ (PKK) vezetőjét, Laknerné Brückler Andreát 1997-ben az „I” fizetési osztályba sorolták, pedig a vizsgálat megállapítása szerint végzettségét és szakképesítését figyelembe véve csak az „E” osztályba lehetett volna helyezni. A jutalmazás területén sem volt minden rendben, a gazdasági igazgatóhelyettes egy alkalommal azzal a kéréssel fordult az egyik alpolgármesterhez, hogy igazgatónője részére engedélyezzen 350 ezer forint jutalom kifizetését, amelyhez az alpolgármester jogszerűtlenül hozzájárult. Az igazgatónő 2007-ben 55 ezer forint értékű üdülési hozzájárulásban részesült, munkáltatói engedély nélkül.

A Pécsi Nemzeti Színház igazgatójának évekig tartalmazta a fizetése a polgármester által beígért 141 ezer forint béremelést, amelyet csak jóval később legalizált a közgyűlés. A kulturális ágazat igazgatói közül hárman is kapnak ötven százalékos idegennyelv-tudási pótlékot, de nem tudni, rendelkeznek-e bizonyítvánnyal.

A legtöbb esetben nem kell visszafizetni a pénzt

Az intézményvezetők munkáltatója a közgyűlés, a testület dolga tehát a kinevezés, a bérmeghatározás, a felmentés és a fegyelmi, mondja Nász László, az ellenőrzési osztály vezetője. Átruházott hatáskörben egyes jutalmakról, prémiumról, kiküldetésről dönthet a polgármester, de más nem. Az intézményvezetők juttatása szabályszerűségi ellenőrzésének tapasztalatairól jelentés készült, és 15 pontban javaslattal is éltek a humán főosztály felé a tennivalókról. A jogszerűtlenül kiutalt pénzek felvétele többnyire jóhiszemű volt, azokat nem kell visszafizetni. Az ellenőrzés javasolta a polgármesternek, hogy az EEI igazgatójánál kezdeményezze a gazdasági igazgató fegyelmi felelősségre vonását, az igazgató szóbeli figyelmeztetésben részesítését, és 798 ezer forint visszafizetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!