Közélet

2009.04.17. 14:02

Nyaralás: marad a horvát Adria és a Balaton

Kivárás és csökkenő foglalás – ezt mutatják az eddigi tapasztalatok a „klasszikus”, tengerparti nyaralásokkal kapcsolatban.

Nyaka Szabolcs

Az elmúlt években tavasztájt sokan már eldöntötték, hová mennek nyaralni. Horvátország, Olaszország idén is a legnépszerűbb, de most külön bejátszik a viszonylagos közelség is. Vétek Jánosné, az egyik pécsi utazási iroda vezetője elmondta, sokan ugyanis a repülős utak helyett inkább az egyéni, autós nyaralást választják.

A legjelentősebb visszaesés emiatt éppen a drágább, repülős utakat jellemzi. Az idegenforgalmi szakember elmondta, ezen a téren – ami a „klasszikus”, tengerparti nyaralást jelenti – egyfajta kivárás is érzékelhető az ügyfelek részéről, sokan nem tudják valószínűleg, lesz-e erre pénzük. Érdeklődés a közelebbi célpontok mellett a görög, török, tunéziai, egyiptomi nyaralás iránt van, de a chartergépes utak még „nem indultak be”.

Az irodák pedig akciókkal is keresik a vendéget, noha bizonyos célállomásokon az euró és a forint árfolyammozgása a drágulás irányába mutat. Vétek Jánosné azt is közölte, a csekélyebb érdeklődés miatt már vannak olyan utak, amelyeket le is vettek az irodák a kínálatból.

Az üdülési csekkre szüksége van a turizmusnak

A tavalyi szezon nem sikerült rosszul a belföldi idegenforgalmi ágazatnak, s a tapasztalatok szerint a vidéki szállodák idén
a húsvét környéki időszakban sem panaszkodhattak. Ezt próbálják is tartani, sok a kedvezmény. Ha azonban megadóztatják az üdülési csekket, megváltozhat a helyzet.

– Nagyon sokat árthat az ágazatnak az üdülési csekk rendszerének átalakítása, bízom benne, hogy valóban szakértők tekintik még át a helyzetet – vázolta Vétek Jánosné, aki szerint az ellenőrzésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, hogy a csekk valóban a belföldi turisztikai gazdaságot segítse. Arra is felhívta a figyelmet: a csekket más országokban most vezetik be, mert bizonyítottan munkahelyeket tart meg, élénkíti az ágazatot.

Néhány ajánlat drágult, a körutak népszerűek

Azt már az év elején is lehetett látni, hogy a gazdasági válság miatt nehezebb esztendő vár az utazási irodákra. Vétek Jánosné elmondta, azóta a forint és az euró árfolyammozgása miatt több külföldi célpont, szállás drágult is a hazai foglalásoknál, ez szintén behatárolja a magyarok utazási kedvét.

Van ugyanakkor olyan ágazat, amelyben jól alakulnak a foglalások. Ezek, mint az idegenforgalmi szakembertől megtudtuk, elsősorban a kulturális jellegű körutak, város- vagy országjárások, több helyszínből álló, nem klasszikus nyaralások. Ezt ugyanis eddig is a jobb anyagi helyzetű vendégek vették igénybe, ők a tapasztalatok szerint továbbra sem akarnak, s nem is kénytelenek talán lemondani erről a kikapcsolódásról.

Van ugyanakkor olyan ágazat, amelyben jól alakulnak a foglalások. Ezek, mint az idegenforgalmi szakembertől megtudtuk, elsősorban a kulturális jellegű körutak, város- vagy országjárások, több helyszínből álló, nem klasszikus nyaralások. Ezt ugyanis eddig is a jobb anyagi helyzetű vendégek vették igénybe, ők a tapasztalatok szerint továbbra sem akarnak, s nem is kénytelenek talán lemondani erről a kikapcsolódásról. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!