Közélet

2009.05.12. 10:48

Szerdán kiderülhet, mikor lesz polgármesteri eskütétel

A helyi választási bizottság hétfőn reggel ülésezett, de a kampánycsendsértésről beérkezett MSZP-s kifogásokkal csak szerdai ülésén foglalkozik. Akkor hoz majd döntést arról, hogy kifogásolható-e, miszerint a Török István utcai iskolában lévő szavazókörbe a fideszesek szervezetten vitték volna a választópolgárokat voksolni.

Cs.L.

Fuchs Gábor, az MSZP pécsi szervezetének irodavezetője elmondta: a fideszes aktivistáknál listát is találtak, amelyen olyan emberek nevei, adatai is ott voltak, akik „a három csapás” törvényről szóló népszavazási kezdeményezést támogatták. Mindez véleménye szerint nagyon súlyos vétség, de hozzátette: nagy valószínűséggel a polgármester-választás eredményét alapvetően nem befolyásolhatta az eset, hiszen nagy különbséggel nyert Páva Zsolt.

Éppen ezért még nem tud választ adni arra a kérdésre, hogy a választási bizottság esetleges elutasító határozata után fellebbeznek-e. Az irodavezető által említett különbségnek most már a részletei is napvilágra kerültek: a 155 szavazókörből Szili Katalin mindöszsze háromban nyert, közülük az egyik egy szociális otthon.

Értesüléseink szerint nem kizárt, hogy Páva Zsolt a három jelenlegi alpolgármester hatásköreit meg kívánja vonni. Egyikük, Gonda Tibor elismeri az új polgármester ehhez való jogát, de komoly pénzpocsékolás lenne, érvel, ha másfél évig úgy kapnák a fizetésüket, hogy munkájukra nem tartanak igényt. Olyan sok a folyamatban lévő munka, tette hozzá, hogy nemigen lehet egyik napról a másikra másoknak átadni. Véleménye szerint ésszerű kompromisszumos megoldásra lenne szükség ebben az esetben.

Tóth Bertalan alpolgármester úgy gondolja, Páva Zsoltnak először az esküt kellene letennie, aztán átvenni az ügyek halmazát, majd ezt követően mérlegelnie a következő lépését. Tóth emlékeztetett arra, hogy Páva korábban együttműködést ígért, amelyre egyébként ő nyitott.

Juhász István is nyilatkozott lapunknak. Szili veresége okaként az MSZP országos politikáját és a városvezető „ifjú titánok” tevékenységét nevezte meg. A független politikust azért kérdeztük, mert az ellenzék tegnap esti győzelmi ünnepélyén többen kifejtették: „égető szüksége” lehet Juhász Istvánra a Fidesznek.

Az ellenzéknek három embert kellene átcsábítania

A pécsi közgyűlés leendő erőviszonyai ebben a pillanatban kiszámíthatatlanok. A 40 fős testületben az MSZP–SZDSZ koalíció huszonegy főt számlál, a Fidesz–KDNP és a vele szövetséges ÖPE 17-et, s tagja még a testületnek egy MDF-es és egy független képviselő is. Páva Zsolt polgármesterré választása következtében a 7. számú választókörben egy hónapon belül választást írnak ki, amennyiben ott is Fidesz–KDNP-s jelölt nyer, amire van esély, az ellenzék 18 főre egészül ki. Ha sikerülne Páváéknak megnyerni Füredi Pétert (MDF) és Juhász Istvánt (független), hogy támogassák a most még ellenzéki erőket, akkor is csak húszan lennének huszonegy ellenében. Mind Füredi, mind Juhász nyitott a tárgyalásokra, mondták lapunk érdeklődésére. Alkut nem kötnének, de „a város érdekében minden pozitív kezdeményezést” támogatnának. Juhász elfogadna felajánlás esetén bizottsági pozíciókat is. A mostani ellenzéknek viszont így is át kellene csábítani még valakit a szocialistáktól vagy a szabad demokratáktól, hogy többséget szerezzen, ellenkező esetben sorozatban szavazhatják le kezdeményezéseiket.

Az erőegyensúly labilis, a szembenálló erők megegyezése nélkül a város kormányozhatatlannak tűnik.

A pécsi közgyűlés jelenlegi összetétele

MSZP 19

SZDSZ 2

Fidesz-KDNP 14

ÖPE 3

MDF 1

Független 1

Összesen 40

Az erőegyensúly labilis, a szembenálló erők megegyezése nélkül a város kormányozhatatlannak tűnik. A pécsi közgyűlés jelenlegi összetétele MSZP 19

SZDSZ 2

Fidesz-KDNP 14

ÖPE 3

MDF 1

Független 1

Összesen 40 -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!