Közélet

2009.06.18. 10:21

Közgyűlés: döntöttek a távhődíjak csökkentéséről

A polgármester-választást követő negyedik pécsi közgyűlés kezdődött meg, három rendkívüli után a mai már "rendes", és zárt üléssel kezdődik. A képviselők a Megyeri térről vitáztak, majd a Zsolnayról döntöttek.

CsL

13:37 - Füredi Péter vizsgálódna az Expo, a Megyeri tér, a Nevko ügyében

Az Expo Center ügyének feltárására javasolt vizsgálóbizottság felállítást Füredi Péter (MDF). Az írásos előterjesztést a képviselő azzal egészítette ki szóban, hogy a bizottság feladatául kellene szabni a Megyeri tér, a Nevelési Központ rekonstrukció, a repülőtér és a buszeladások ügyének vizsgálatát is, ám a kiegészítő feladatokat egyik politikai oldal sem támogatta. A közgyűlés az eredeti előterjesztést elfogadta, a bizottságnak december 31-ig kell jelentését elkészítenie.

13:18 - Nem szavazták meg a bányaló emlékmű felavatásról szóló rendeletet.

Révész Mária, a kulturális bizottság fideszes elnöke a szavazás előtt elmondta, hogy a korábbi összetételű kulturális bizottság ugyan bizalmat szavazott a Vanyúr István szobrászművész által létrehozott alkotásnak, de ezzel ő akkor, mint bizottsági tag, és most, mint elnök nem értett és ért egyet. A szobor ünnepélyes avatását ma délutánra tervezték.

12:11 - Növekvő szemétdíjak, csökkenő távhődíj

Módosították a települési szilárd hulladék kezelésére vonatkozó önkormányzati rendeletet. Ennek keretében módosították a közszolgáltatás díját is. A gazdálkodó szervezetek részére 6,2 százalékos és a lakossági fogyasztók körében 9,2 százalékos emelésről döntöttek júlis elsejétől. A távhő díjak viszont csökkennek, átlagban 6,19 százalékos mértékben, erről is szavazott a képviselő-testület.

11:44 - Döntés a Zsolnay Kulturális Negyedről

Zárt ülésen döntött a testület a Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezési közbeszerzési eljárásának végeredményéről, a győztes a Reneszánsz Kőfaragó Rt. lett közel kilencmilliárdos ajánlattal. A szerződést a kivitelezővel ma 13 órakor írják alá a városházán.

10:09 - Vita a Megyeri tér ügyéről

Újra él a közgyűlésben a napirend előtti hozzászólás lehetősége, és ezzel éltek is a képviselők. Komoly vita alakult ki a Megyeri téri ingatlanüggyel kapcsolatban. Tóth Bertalan (MSZP) felvetését, mi szerint felelőtlenül adta el 1993-ban a város a telket a Magasházzal együtt, hiszen nem épített be a szerződésbe visszavásárlási jogot, Révész Mária, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője azzal utasította vissza, hogy az akkori előterjesztést még Szili Katalin és Toller László is megszavazta. Fuchs Gábor (MSZP) szerint nagy a hallgatás a másik politikai oldalon: hallgat a Fidesz ingatlanszakértője, Majdik Miklós, az ügyben érintett egykori ügyvezető, Erb József. Fuchs azt is furcsállta, hogy Nagy Csaba alpolgármester a sajtóban arról nyilatkozott, hogy nem tudja, hová tűnt több mint 200 millió forint a Megyeri ügyben. Ez arra emlékezteti, hogy annak idején a Forma 1-et közvetítő Palik László rémülten kérdezte, hová tűnt Damon Hill, miközben ott futott be a célba a szeme előtt.

Füredi Péter (MDF) számos kérdést tett fel a város buszállományának eladásával kapcsolatban, és azt a következtetést vonta le végül, hogy azoké a felelősség, akik megszavazták egy teljesen ismeretlen, kisebbségi tulajdont szerzett cégnek a menedzsmentjogokat. Páva Zsolt polgármester válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a Holding konstrukció miatt sajnos a közgyűlésnek nincs közvetlen rálátása a városi cégekre, erre annak idején, a Holding létrejöttekor kellő hangsúllyal hívta fel előre a figyelmet az ellenzék.

09:00 - Zárt üléssel kezdenek a képviselők

A közgyűlésen többek között megvitatják a képviselők a 2009. évi városi kitüntetések adományozására vonatkozó javaslatot és a Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezési közbeszerzési eljárásának eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!