Közélet

2009.06.05. 18:08

Repülőtér: tovaszállt a bizalom

A pécsi önkormányzat pénzügyi bizottsága a napokban tárgyalta a repülőteret működtető kft. gazdálkodásának vizsgálatáról szóló jelentést. Ebből szemezgettünk néhány érdekes megállapítást.

Cseri László

A repteret üzemeltető kft.-t vizsgáló önkormányzati jelentés legmarkánsabb észrevétele az, hogy a főkönyvi kivonat szerint a 2007-es évet a társaság több mint 219 milliós veszteséggel zárta, miközben a mérleg nulla forintos „eredményt” mutatott ki. Akadnak más, nehezen megmagyarázható jelenségek is. Egy 442 ezerért vásárolt hordozható számítógépet például nem a kft. dolgozója használt, de átadás-átvételről nem készült jegyzék.

A magyaregregyi székhelyű Rikor-2000 Bt. részére több mint egymillió forintot fizettek ki azért, mert a cég üzletviteli tanácsadás keretében nyilvántartásokat, szerződéseket, bizonylatokat ellenőrzött. Minderről írásos anyag nem készült, a tapasztaltakat „szóban adták át”. Az ügyvezető hitelből vásárolt szolgálati gépkocsit. A 7,2 milliós vételárból a hitel terhére 4,5 milliót kifizettek, a fennmaradó 2,7 milliót lízingdíjként fizeti a kft. 2011 októberéig, így a lízing végösszege 3,2 millióra növekedik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Amikor még fogadott menetrendszerinti járatot Pécs-Pogány: kifutón az Austrian gépe
[/caption]

Figyelemre méltó a repülőtér területén lévő három földalatti tartály megszüntetésének folyamata. Közbeszerzési eljárást írtak ki a munkálatra, amelyet a Waterplan Kft. nyert meg, ám a kivitelezést a Farjan Kft. végezte el. Közbeszerzési eljárás mellőzésével történtek viszont a repülőtéren villanyszerelési munkák 231 millióért, számítógépes rendszer kiépítés 37 millióért, hangosítást 89 millióért.

A cég 2008 márciusában leltározott a reptéren. A jegyzőkönyv szerint sok mindent nem találtak. Felelősre nem leltek, így a hiányzó dolgokat a nyilvántartásból kiiktatták. Feltüntettek például 1,7 millió forint értékben a leltárhiányt rögzítő dokumentumban „elhasználódott” selyemvirág kompozíciót, élővirág kompozíciót, csobogót és faliképet. További 21 eszköz hiányát érték nélkül tüntették fel, köztük telefont, számítógépet, tűzhelyet, pénztárgépet. A hiány okának kiderítésére intézkedés nem történt.

A repülőtér saját benzinkutat üzemeltet. A vizsgálat feltárta, hogy ott fura tankolási szokások alakultak ki. A cég járművei a papírok szerint beálltak, tankoltak, majd 10-20-30 perc múlva újra tankoltak. A Pécsi Fővámhivatal 2007 májusában megmérte a tartályokban lévő diesel üzemanyag mennyiségét, és 3491 liter hiányt állapított meg. Ennek okát és a felelősség megállapítását az ügyvezető nem tartotta szükségesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!