Közélet

2009.06.25. 18:37

Városházi személycserék: ki megy és ki marad?

A városvezetés összetétele a polgármester-választás következtében megváltozott, s ez új szereplők megjelenésével és régiek távozásával jár együtt. A folyamat még csak elkezdődött, folytatása várható.

Cseri László

A városházán már megjelentek az új polgármester és alpolgármester közvetlen környezetében új arcok bizalmi álláshelyeken. Az önkormányzat és cégei gazdálkodásának átvilágítása után nyilvánvaló, hogy személycserékre is sor kerül, hiszen öszszevonás, cégmegszüntetés, felelőtlen gazdálkodás vagy szakmai alkalmatlanság miatt felmerülhetnek új, alkalmasabbnak tűnő nevek. Márpedig felelőtlenségre és szakmai alkalmatlanságra Pécsett nem lesz nehéz bukkanni.

A városvezetés ugyanakkor nincs könnyű helyzetben, mert a több évtizedes hagyománynak megfelelően egy-egy cég vagy intézmény élén politikai hátszéllel érkezettek is fellelhetők, akiket évekre bebetonoztak, és akiket csak magas végkielégítéssel lehetne csak távozásra bírni. Az sem felejthető el, hogy a közgyűlés politikai összetétele labilis, a városvezetés jobbra és balra is kénytelen kedvezményeket tenni. A bizonytalanság jelentős, egyes vezetők önmaguk terjesztik szűkebb-tágabb környezetükben a közeli, biztos kirúgásukról szóló hírt.

A több önkormányzati médiumot is magában foglaló Médiaházzal kapcsolatban például naponta felröppen egy-egy lehetséges vezető neve. Pedig még az sem biztos, hogy valamennyi médium (Pécs Tv, Pécsi Hírek, stb.) megmarad, hiszen fenntartásuk jelentős közpénzt emészt fel – ezt a mostani városvezetők ellenzékiként sűrűn hangoztatták.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egyre több figura tűnik el, a játszma a végéhez közeledik.Az ellenzékbe került MSZP-hez köthető személyek sorra vesztik el pozícióikat. (fotó: Laufer)
[/caption]A városban már több név kering kulturális vonalon, akiknek széke bizonytalan, mert az új politikai elit vezetőcserét tervez. Közéjük tartozik például Orcsik Ferenc, a Pécsi Ifjúsági Központ igazgatója, Brückler Andrea, a Pécsi Kulturális Központ vezetője, de azt is beszélik, hogy valaki már kinézte magának a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói székét. Révész Mária, a kulturális bizottság elnöke, bár tájékozódó beszélgetéseket tervez valamennyi intézményvezetővel, de mint mondja, egyelőre nincsenek napirenden személyi kérdések.

A polgármesteri hivatalban mindenesetre új arcok tűntek fel. Egyikük Girán János a tisztségviselői kabinet vezetője – ő korábban a Biokomnál a társadalmi kapcsolatok menedzsere volt, Feladata az, hogy az apparátus és a polgármester közti kapcsolatot fenntartsa, különböző ügyekben egyeztessen, és segítse a polgármestert a döntések előkészítésében. Baráti Zsolt a polgármester személyi referense, tulajdonképpen titkári feladatokat lát el. Ő eddig a reklámszakmában tevékenykedett Pécsett. A volt fideszes Európai parlamenti képviselő, Antonio de Blasio szerződéssel dolgozik a kabineten belül, az EKF nemzetközi kapcsolataiért felelős. A volt fideszes parlamenti és önkormányzati képviselő Mikes Éva főállásban továbbra is a Pécs2010 Nonprofit Kft. jogi vezetője, de szerződés köti a városházához is, ahol a városi cégekkel összefüggő kérdésekben ad tanácsokat. Szerepe fontos, mert hamarosan átvilágítják az önkormányzat gazdálkodását és a cégek működését, és ezen a területen az eredmények függvényében várhatók személyi változások.

A Pécs Holdingba betömörített önkormányzati cégek lapunk által megkérdezett vezetői közül több szinte biztos kirúgásában, sok múlhat persze az átvilágításon, annak eredményén.

Nettó ötmillió forintot fizetnek ki Szász Andreának

Szász Andrea, az EKF kommunikációs igazgatója Mészáros András főigazgató eltávolítását követően táppénzre ment. Nemrégiben jelentkezett, közös megegyezéssel távozna. Ruzsa Csaba ügyvezető igazgató elmondta, Szász volt az egyetlen, akinek a Mészárossal kötött jogszerű, de a cég számára előnytelen munkaszerződés miatt 2010 végéig szólt a munkaviszonya. Kommunikációs igazgatóként nem alkalmaznák, így csak közös megegyezéssel szüntethető meg a munkaviszony. Mozgástere nem volt a cégnek: akkor is fizetni kell bruttó 800 ezres havi bért, ha portásként dolgozik. 18 helyett 12 havi juttatást utalnak át részére, így is bruttó 9,5 milliójába kerül a cégnek.

Vannak vezetők, akiket a politika évekre „bebetonoz”

A köztisztviselők és közalkalmazottak jelentős részét határozatlan idejű szerződés köti a munkáltatóhoz. Felmondás esetén néhány hónapos bér összegét tartalmazó végkielégítéssel lehet őket elküldeni. Az önkormányzati intézményvezetőkkel azonban pályáztatást követően három-négy-öt évre kötnek határozott idejű szerződést, őket idő előtt kirakni igencsak problematikus, hiszen ki kell fizetni a lejárati ideig tartó bért. Pedig a pályáztatás számos esetben formális, a végeredmény csak látszólag szakmai, valójában politikai döntés eredménye – legalábbis eddig így volt. Politikai váltáskor ezekkel az emberekkel, pénz híján, semmit sem lehet kezdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!