Közélet

2009.07.28. 17:01

Széchenyi tér: mehetnek a buszok

Nyílt ásatási napot tartottak a város főterén, miközben a városházán a kommunális bizottság a Széchenyi tér közlekedési koncepciójáról tárgyalt.

Cseri László

Nyílt napot szervezett a Széchenyi téri ásatás területén a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat. Az érdeklődők megtekinthették a Szent Bertalan-templom feltárt falait és a főtér alatt található törökkori pincét is. A régészek csoportos idegenvezetésen mutatták be a helyszínt, a leleteket, és tájékoztatták az érdeklődőket a munkafolyamatokról.

Eközben a délelőtti órákban ülésezett a kommunális bizottság, amelynek első napirendi pontja a Széchenyi teret érintő tömegközlekedési alternatívák megvitatása volt. Állásfoglalásuk szerint a személygépkocsi forgalom teljesen megszűnik, várakozásra alkalmas hely nem lesz, a taxiállomás elkerül a térről, mondta Juhász István bizottsági elnök.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nyílt ásatási napot tartottak a város főterén
[/caption]

Megnyitják a Mária utcát, utat biztosítva az engedéllyel nem rendelkező járművek számára is a belváros északi felén, és ezzel egyben könnyebben megközelíthetővé válik a Király utca is. A Nádor mélyparkoló a felülről lefelé egyirányú Hunyadin keresztül a Mária utca felől érhető majd el, a kijárat a Széchenyi téren lesz.

A tér átépítéséhez kapcsolódik az autóbusz-közlekedés sorsa is. A teret eleve úgy építik meg, hogy a buszok a keleti és a nyugati oldalon is tudjanak haladni. A bizottság úgy döntött, hogy a 32-es és a 33-as buszok áthajthatnak a téren föl és le, de csak munkanapokon. A 30-ast kitiltják, a járat a jelenlegi, elkerülő vonalat használja majd. Péntek 16 órától vasárnap éjfélig kizárólag az engedéllyel bíró turistabuszokat engedik át. Tekintettel arra, hogy faltól falig burkolatot alakítanak ki, a buszközlekedés balesetveszélyes helyzeteket teremthet, ezért sebességkorlátozást írnak elő, maximum 30 kilométeres sebességgel lehet csak közlekedni.

A megoldás átmeneti – mondta Juhász István –, mert hamarosan elkészítik a város közlekedési koncepcióját, amely több mint valószínű teljesen kitiltja majd a buszokat a történelmi belvárosból, legfeljebb elektronikus kisbuszok közlekedhetnek benne.

A Mária utcát megnyitják majd a forgalom előtt

A kommunális bizottság véleménye szerint a Hunyadi út alagúttól délre eső szakaszát nem lehet forgalomcsillapított övezetté nyilvánítani, többek közt azért sem, mert ott több intézmény is található, amelyek megközelítése elkerülhetetlen. A lefelé irányuló forgalmat pedig valahol el kell vezetni, ezért nyitják meg a Mária utcát. Miután személygépkocsival a térre behajtani nem lehet, a Nádor mélygarázsba az egyetlen út észak felől lehetséges. A Mária utcába viszont 3,5 tonnásnál nehezebb jármű nem hajthat be, és ott 30 kilométeres sebességkorlátozásra kerül sor, plusz fekvő rendőrt helyeznek el. A téren megszűnik a parkolás, ám egy szerződés értelmében a városnak a közelben hasonló számú lehetőséget kell biztosítania a parkoló társaság számára, ez a Mária utcában biztosítható. A Mária utca lakói korábban már tiltakoztak a várható forgalomnövekedés miatt, várható a tiltakozás felerősödése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!