Közélet

2009.09.21. 17:58

Egyszemélyes tüntetés: betelt a pohár a képviselőknél

A szaktárcához fordult a mohácsi képviselő-testülete, megelégelve, hogy „minden városi ünnepséget megzavar egyetlen személy”.

Máté Balázs

– Elegünk van abból, hogy minden városi ünnepünket megzavarja egy személy – jelentette ki a legutóbbi testületi ülésen Lajdi Antalné képviselő. – Követeljük a törvényhozók intézkedését, amellyel megszabadítják a békés ünneplésre vágyó polgárokat az ilyen terrortól – tette hozzá.

A szóban forgó személy, Németh Imre évek óta tüntet nemcsak a városi ünnepségeken, hanem a testületi ülések időpontjában is, a Trianon-emlékmű felállítása okán. (Ezzel kapcsolatban két elképzelése volt a városházának, végül egyik sem valósult meg.) Minden alkalommal kifeszít egy „Csalás történt a városházán?” feliratú drapériát, és többek között füttyel is kifejezi elégedetlenségét. Így történt augusztus 20-án is, rendőri biztosítás mellett. Ezt követően döntött úgy a testület – gyakorolva a felterjesztési jogát –, hogy kifogással él a rendőrség munkáját illetően.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sorfallal választották el a tüntetőt a többiektől augusztus 20-án, éppen azért, hogy ne történhessen semmilyen rendbontás.
[/caption]

– Szeretném leszögezni – mondta Szekó József, Mohács polgármestere – hogy semmilyen csalást, törvénytelenséget nem követett el senki a Trianon emlékmű kapcsán a városházán. A Németh Imre neve alatt jegyzett feljelentések nyomán több vizsgálat, eljárás is lezajlott az adófizetők pénzén, és természetesen semmilyen törvénytelenséget nem állapítottak meg. Ezért aztán ő feljelentett több rendőrt, és ügyészt is. Egyrészt komikusnak tartom a már több éve húzódó cirkuszt, másrészt szomorúnak, hogy az igazságszolgáltatás nem képes megvédeni a jóérzésű többség jogát a békés gyülekezéshez. Úgy vélem, érdemtelenül nagy figyelmet kell fordítaniuk az igazságügyi, és rendvédelmi szerveknek erre a személyre azért, mert nem vették idejében elejét az egész jelenségnek – indokolta a felterjesztést Szekó József.

Lapunk megkereste Németh Imrét is, aki írásba foglalta válaszát, közölve, annak rövidítéséhez nem járul hozzá. A demonstrációit továbbra is folytatni kívánó Németh Imre válaszának közlése terjedelmi okok miatt nem áll módunkban.

Egyedül is lehet?

A képviselő-testület arra alapozva kifogásolja a rendőrség munkáját, hogy „egy személy nem tud gyülekezni” ezért Németh Imre magatartása szerintük nem minősülhetett a gyülekezési jog gyakorlásának. Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a jogszabályokat betartva járnak el. Kifejtette, a véleménynyilvánítás alapjog, ezt megtiltani csak kivételes esetekben lehet, például akkor, ha az népképviseleti szerv működését akadályozná. Hozzátette: sorfallal választották el a tüntetőt a többiektől augusztus 20-án, éppen azért, hogy ne történhessen semmilyen rendbontás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!