Közélet

2009.11.30. 08:51

Tisztességes csaló: egy tévedésre alapozták a feljelentést

Furcsa módszerrel próbálták „megfúrni” a Horvát Színház igazgatói posztjára pályázók egyikét. A kísérlet sikertelen volt, de a rendőrség sikkasztás gyanúja miatt nyomoz.

Cseri László

A Pécsi Horvát Színház vezetőjének, Vidákovics Antalnak november 30-án, azaz ma lejár megbízása, így a város májusban pályázatot írt ki a poszt betöltésére. A közgyűlés novemberben, zárt ülésén döntött arról, hogy a három pályázó közül Vidákovics fiát, Szlávent nevezi ki igazgatónak.

A szavazást megelőzően Juhász István képviselő szót kért, és közölte, hogy előző este egy névtelen feljelentést talált a fiókjában, amely az ellenőrzési osztály által elvégzett vizsgálatra alapozva állít negatívumokat Vidákovics Szlávenről. Többek közt azt, hogy egy soha meg nem tartott horvátországi fellépésért zsebelt be több mint kétmillió forintot.

A névtelen feljelentő a rendőrséghez is fordult, tudtuk meg az ellenőrzési osztály vezetőjétől, Nász Lászlótól, a rendőrség pedig adatokat kért be az üggyel kapcsolatban. A feljelentés az osztály vizsgálati jelentésére épített, amely többek között a színház horvátországi szerepléseivel kapcsolatban állapított meg kifogásokat. Valamennyi út „le volt papírozva”, magyarázta Nász László, de voltak pontatlanságok, ellentmondások a mellékelt dokumentumokban, amelyek teljes körű kivizsgálására az ellenőrzési osztálynak nem voltak meg a lehetőségei.

Mint a színház vezetőségétől megtudtuk, a fő gond a „Tisztességes csaló” című darabbal kapcsolatos, amelynek bemutatóját Hvar szigetére tervezték, de költségei meghaladták volna a színház lehetőségeit, ezért az elmaradt. A nyilvántartásban azonban szerencsétlen módon bennmaradt, és a statisztikai adatok szerint az a látszat keletkezett, mintha megtartották volna, és Vidákovics Szláven megkapta volna az érte járó több mint kétmilliót az elmaradt produkcióért. A feljelentés erre a tévedésre épül, és talán nem véletlen, hogy a szavazás előestéjén került be egy képviselő fiókjába.

A feljelentésben lévő statisztikai adatot viszont csak belső ember ismerhette, mondják a Horvát Színházban, az nem volt kiolvasható a város vizsgálati anyagából, így nem lesz nehéz kideríteni, ki volt a feljelentő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!