Közélet

2010.01.12. 18:41

Alacsonyabb számlákat, tisztább levegőt hoz a biomassza-erőmű

Már a nyomáspróba és a kazán belső falazása zajlik új biomassza-erőműben, így hamarosan üzembe helyezhetik a létesítményt, tudtuk meg Vida Jánostól, a Komlói Fűtőerőmű Zrt. igazgatójától.

K.E.I.

A legutóbbi számításoknak megfelelően január 25-28. között készülhet el teljesen a kazán, amely a jövőben a téli hónapokban veszi majd át a feladatokat a régi gázfűtéses erőműtől. A családok már a januári számlákon megérzik a változást, hiszen az év első napjától a társaság saját hatáskörben tizenkét százalékkal csökkentette a távfűtés árát, miután a biomassza jóval olcsóbb fűtőanyag, mint a gáz.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Biomassza-erőmű Zobák-aknán (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Bár korábban sokan ellenezték a kazán megépítését, főként a közeli családi házas övezet lakói, a számukra rendezett fórumon a Mecseki Erdészet Zrt. és az erőmű tervezői elmondták, Komlón teljesen zárt lesz a tüzelőanyag-tároló, emiatt sem porra, sem pedig egyéb szennyező anyagra nem kell számítaniuk. A szakértők azt is hangsúlyozták, hogy a közeli erdőkből származó faanyag szállításához naponta kettő-öt teherautóra lesz szükség, így a forgalom sem növekedik meg jelentősen.

Az előnyök között viszont nem csak az alacsonyabb árak, de a tisztább levegő is szerepel: Pécsett például húszezer tonnáról szinte nullára csökkent a szén-dioxid-kibocsátás a biomassza erőműnek köszönhetően. A megyében ezidáig az egykori bányászvárosban volt az egyik legdrágább a fűtés, most viszont – a távfő-áfa csökkenéssel együtt – összesen 25 százalékkal lesz kevesebb a fizetnivaló.

Pályázati pénzből

A vegyes tüzelésű biomassza-kazán építése az elmúlt évek egy legjelentősebb beruházása Komlón. A teljes összeg 1,3 milliárd forintra rúg, ebből 250 millióra az önkormányzat vállalt garanciát, az önrész fennmaradó részét pedig banki hitelből oldja meg a szolgáltató társaság. Amikor az uniós társfinanszírozású KEOP-os pályázat eredményét kihirdették, és biztossá vált, hogy az Erőmű felépítheti az új kazánt, Vida János igazgató hangsúlyozta, nem a fogyasztókkal fizettetik vissza a kölcsönt, hiszen a beruházás célja éppen az, hogy a lakók kiadásai csökkenjenek.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik