Közélet

2010.01.10. 21:36

Európa kulturális fővárosa lett Pécs

Legalább tizenötezren voltak a tegnap esti pécsi EKF-megnyitón a felújított, de még el nem készült Széchenyi téren. Az eseményt az MTV-n további százezrek láthatták országszerte.

Babos Attila

Bátran kijelenthető, hogy soha ilyen tömeg nem volt még Pécsett a Széchenyi téren mint tegnap este. Habár a szervezők tíz-tizenkétezer embert vártak a baranyai megyeszékhely főterére, ennél biztosan többen voltak, becsléseink szerint tizenötezernél is többen lehettek.

Nézze meg összefoglaló videónkat a megnyitóról:

Egyes helyeken moccanni sem lehetett, s habár ahhoz nagyon hideg volt, hogy több mint egy órát egyhelyben álljon valaki a szabadban, Pécs megúszta eső és havazás nélkül, délutánra még a nap is kisütött.

Az ünnepség Bajnai Gordon miniszterelnök nyitóbeszédével indult. Amikor a kormányfő megszólalt, sokan fütyülni kezdtek, ami egy kulturális főváros évad hivatalos megnyitóján igencsak kínos volt Pécs számára, ám szerencsére hamar abbahagyták, és inkább az ünneplésre koncentráltak. Bajnai Gordon szerint Pécs most megmutathatja, hogy méltó régi nagy híréhez.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tíz jelenetre osztották a megnyitót (fotó: Laufer László)
[/caption]

A felújított, ám még el nem készült főtéren este hat órakor kezdődő, valamivel több mint egy órás ünnepséget Káel Csaba, a Bánk Bán című operafilm rendezője dirigálta. A színpompás, rendkívül látványos gálán Pécs történetét idézték fel a római kortól napjainkig, tíz jelenetre osztva azt, amelyhez egy nyitórész és egy grandiózus finálé is tartozott még. A rendezvény méreteit – melyre hatvanmillió forintot költhettek el – jól mutatja az is, hogy több mint ezren szerepeltek benne.

Aki látott már akár csak egyetlen olimpiai megnyitóünnepséget, annak nosztalgikus érzése is lehetett, hiszen rendszerint azokon szokták az adott város vagy ország kultúrájának, történelmének nagy eseményeit megidézni. Ez természetesen nagyon népszerű téma, és biztos siker, ugyanakkor talán ez a sokszor használt, óvatos koncepció is volt egyben a leggyengébb pontja a gálának. A kivitelezés azonban sok tekintetben professzionális volt, tisztességesen levezényelt műsort láthattunk, kivételesen jól válogatott és illő zenékkel, és kiegészítő látványelemekkel: fényfestéssel, lézeres kivetítéssel. Habár a téren az zavaró volt, hogy a kivetítők nem mindig voltak szinkronban, talán nagyobbak is lehettek volna, s hogy a beszédeket az erős visszhangzás miatt nehezen lehetett érteni.

A fellépők sorában ott voltak Pécs jól ismert erősségei: a Pécsi Balett, a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház, a Szélkiáltó Együttes, egy közös éneklés erejéig pedig Demjén Ferenc, Lang Györgyi, Kandech Evelyne és Balikó Tamás is. A Baranyában élő Demjén Ferenc Várj, míg felkel majd a nap című dalát énekelték el a sztárok. A hétvége egyik híre volt, hogy habár elfogadta a felkérést, visszamondta azt Lovasi András, a pécsi Kispál és a borz frontembere amiatt, mert playbackelni kellett volna, amit ő nem vállalt.

Az utolsó felvonást tűzijátékkal és lézershow-val zárták, a párás-ködös idő miatt azonban ezt nem lehetett száz százalékosan látni, élvezni.

Szombat jobb lett volna

Bizakodó és ünnepi hangulat uralkodott a városban már a késő délelőttől, amelyhez talán az is hozzájárult, hogy a két napja szakadó eső elállt, délutánra pedig a nap is kisütött. E szempontból szerencsés volt a tegnapi nap, nagyon sokan azonban azt kifogásolták, hogy vasárnapra időzítették a megnyitót, amelyet inkább péntekre, még inkább szombatra kellett volna tenni az emberek többsége szerint. Akkor ugyanis ők is tovább mulattak volna a téren, egy utcabált is rendezhettek volna, s a vidékről, s a fővárosból érkezők pedig egy vendégéjszakát tölthettek volna itt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Látványos megnyitóval indult a kulturális évad (fotó: Laufer László)
[/caption]

Turista nem sok volt

Vendéglősök és szállodások úgy látták – és ez érezhető is volt a városban –, hogy a megnyitó vidéki, fővárosi, s főleg külföldi turistákat nem igazán mozgatott meg, zömében a meghívottak foglaltak. Azt várják azonban, s erre mutató jelek vannak már, hogy erősödik tavasztól a foglalások száma, s az elmúlt évekhez képest legalább kétszer többen jönnek majd Pécsre és Baranyába. A vendéglátósok szerint egy hatalmas, s már nagyon szükséges lélegzetvétel lesz az EKF év Pécsnek, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy fejlődhessenek, s megalapozhassák a következő éveket.

Ezek is érdekelhetik