Közélet

2010.01.08. 20:05

Kamera lesz mindenhol Mohács környékén

Az elképzelések szerint bekamerázzák a mohácsi kistérség összes települését, a rendőrség pedig szinte azonnal beavatkozik, ha szükséges.

Máté Balázs

Néhány évvel ezelőtt unikumnak számított, ha egy kisebb településen térfigyelő kamerát telepítettek, mára viszont ez egyre gyakoribb. A közelmúltban több, mint húsz baranyai község nyert pályázati támogatást ilyen rendszerek kiépítéséhez. Az azonban Baranyában, de talán még az országban is egyedülálló elképzelés, hogy egy egész kistérségben kamerák segítségével vigyázzák a rendet – márpedig Mohácson, és a térség több, mint negyven településén erre készülnek, természetesen az adatvédelmi előírások betartásával.

- Mohácson már most is működnek kamerák, s a tapasztalatok nagyon kedvezőek – mondta lapunknak Szekó József, Mohács polgármestere. – Ezek bővítése mellett azt tervezzük, az egész kistérségben kiépítjük a rendszert. Ez a kis falvak esetében azt jelenti, hogy a település be-, és kijáratánál lenne egy-egy kamera. A lánc a tervek szerint arra is alkalmas lesz, hogy nyomon kövesse a valahol már észlelt bűnözők mozgását, és a kocsijuk rendszámát is azonosítani tudja.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Már a falvakban is kamerákat szerelnek fel (fotó: DN)
[/caption]

Mindez azt jelenti, ha valahol rögzít a rendszer egy bűncselekményt, akkor vagy helyben, vagy a kistérség másik, ugyancsak bekamerázott településén való feltűnésük esetén el tudják csípni a vélt elkövetőket a rendőrök.

A lánc kiépítése várhatóan mintegy tizenötmillió forintba kerül. A kistérségi ülésen, ahol tárgyaltak a tervről, a polgármesterek többsége üdvözölte az elképzelést, amelytől elsősorban az „átutazó” bűnözők távoltartását várják.

Csoboth Tamás, Somberek polgármestere szerint náluk is a legtöbb gondot az évente több alkalommal is feltűnő besurranó, alkalmi tolvajok okozzák, s megítélése szerint a közbiztonság javítása érdekében mindenképpen megéri a befektetés.

Faller János, Dunaszekcső polgármestere hangsúlyozta, önmagában is lehet a dolognak elriasztó hatása, igazán hatékonnyá pedig akkor válhat, ha a rendőrség gyorsan be tud avatkozni.

A mohácsi rendőrség is támogatja a tervet

Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya lapunk érdeklődésére kifejtette, üdvözli az elképzelést, amelyet szerinte fokozatosan lehetne megvalósítani. A rendőrség ellátná az operátori tevékenységet, valamint a minél gyorsabb beavatkozás érdekében egy úgynevezett reagáló-egységet is felállítanak.

A mohácsi határrendészeti kirendeltség megszüntetése után a mohácsi kapitányság létszáma gyakorlatilag megduplázódott, 107-ről 203-ra bővült. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg korábban a kapitányság nyugati területén található falvakba harminc, negyven perc elteltével értek a helyszínre a járőrök, ez az időtartam negyed órán belülre szorítható. A már működő bólyi őrsön úgy szervezték meg a munkát, hogy folyamatos, huszonnégy órában működhet a járőrszolgálat. Ugyancsak változás, hogy Véménd lett a központja a hímesházai, a sombereki, a dunaszekcsői körzeti megbízottak székhelyének. Így folyamatos a rendőrök jelenléte, mindig van olyan körzeti megbízotti páros, aki éppen szolgálatban van.

Címkék#mohács

Ezek is érdekelhetik