Közélet

2010.01.27. 12:09

Köztisztviselők, közalkalmazottak és a szomszéd tehene

A köztisztviselők és a közalkalmazottak illetményen kívüli juttatásának különbségéről vitáztak az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórumon.

Cseri László

„A köztisztviselők olyanok mint a szűz lányok: értékesebbek és kevesebben vannak” – mondta Csikósné Divják Mária, a szociális terület szakszervezeti képviselője kedden délután az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum vitája hevében, amikor a köztisztviselők és a közalkalmazottak illetményen kívüli juttatásának különbségéről vitáztak a felek.

Kunszt Márta alpolgármester ugyanis a fórum elején azt közölte, hogy a közalkalmazottak 2010-ben a tervek szerint 6000 forintnyi hidegétel-utalványt kapnak, amelyből levonják a jogszabályban előírt 25 százalékot, a köztisztviselők pedig 21 ezer forintot, amely több mint a törvény által meghatározott minimum, a fejenkénti 16 ezer.

Nagy Erzsébet a szakszervezeti oldal nevében utasította el a tervezetet. Azzal érvelt, hogy ha az önkormányzat nehéz gazdasági helyzetben van, miért nem érintik az elvonások a polgármesteri hivatalt, miért csak a közalkalmazotti szférát. A törvény ugyanis nem tiltja, tette hozzá, hogy miként a köztisztviselők, úgy a közalkalmazottak számára is többletet juttasson az önkormányzat, hiszen a közalkalmazottak ugyanúgy elszenvedik a megszorításokat mint a köztisztviselők, de sokkal alacsonyabb szinten. Inkább csak jelképes emelést hiányolt, miután az időközben a párhuzamosan futó költségvetési bizottsági ülésről megérkező képviselők beszámoltak arról, hogy a város idén 1,6 milliárddal kap kevesebb normatív támogatást mint tavaly, és a várható költségvetési hiány 3,6 milliárdra rúg.

Papp Judit címzetes közjegyző visszautasította Nagy Erzsébet hangnemét, hangsúlyozta, hogy nem szerencsés minősíteni a közalkalmazottak és a köztisztviselők közti munka minőségét, ráadásul a köztisztviselők döntő többsége alacsony fizetésű, és három éve nem kaptak béremelést. Nem értett egyet azzal a Nagy Erzsébet által képviselt szemlélettel, amely, mint mondta, a „dögöljön meg a szomszéd tehene” effektusra épít.

Az egységes juttatási rendszer kidolgozásának javaslata mellett a fórumon a szakszervezetek azt is elmondták, hogy véleményük szerint semmi sem indokolja azt a polgármesteri intézkedést, amellyel kéri az intézményvezetőket a kollektív szerződések felmondására. Ez a rendszerváltás óta példátlan, az intézményi autonómiát semmibe vevő fenntartói intézkedés, érveltek. Mint kiderült, a polgármesteri javaslat a szociális szférát érintette. Oka az volt, magyarázta Papp Judit, hogy decemberben a húszmilliós költségvetési túllépés mellett munkaruha-vásárlással kapcsolatos számlák érkeztek a városhoz, amik olyan kollektív szerződésmódosításból adódtak, amelyről az önkormányzatnak nem volt tudomása.

Miután a szakszervezetek az eredménytelen tárgyalás végén demonstrációt és sztrájkot ígértek, Kővári János (ÖPE) képviselő javaslatára egyeztető tárgyalásra kerül sor, amelyen mindkét oldal delegációval képviselteti magát.  

Ezek is érdekelhetik