Közélet

2010.01.06. 12:08

Tízéves a városi cím – tíz kisebb-nagyobb fejlesztést terveznek

„Tízéves városi múlt – tíz új fejlesztés” címmel átfogó programot hozott nyilvánosságra a villányi önkormányzat.

Nyaka Sz.

Takáts Gyula polgármester elmondta, két nagyobb projekt emelkedik ezek közül ki, mindkettő esetében hosszabb ideje folyik az előkészítő munka.

Az egyik oktatási jellegű, a város pályázata immár a második körben van. A tervek szerint a jelenleg két épületben elhelyezett óvoda átkerülhet egy új ingatlanba, a Rákóczi utcában található korábbi napközi helyére. Ez természetesen jelentős átalakításokkal jár. Komoly munka kezdődhet a kistérségi feladatokat ellátó iskolában, itt külön is nagy figyelmet fordítanak az akadálymentesítésre, hiszen így alakítják ki a burkolatot, s liftet is terveztek. A tanoda a felújítás után gazdaságosabban is üzemelhet, ugyanis új homlokzati hőszigetelés is szerepel a programban. Ugyancsak megújítanák a több százmilliós pályázat keretében a Csillagvölgy éttermet, amely az oktatási és a szociális ágazat étkeztetését látja el.

Takáts Gyula polgármestertől megtudtuk, Villányban úgymond „kellemes” gond, hogy a rendezvényeik, fesztiváljaik egyre népszerűbbek – viszont a közönség elhelyezése egyre nehezebb. Épp ezért is tűzték ki célul egy új rendezvénytér kialakítását a volt Borászati Kombinát helyére. A parkolót, szabadtéri színpadot, turisztikai pontot, vinotékát is magában foglaló együttes is több százmillió forint, mint a polgármestertől megtudtuk, a többfordulós pályázat valószínűleg „elviszi” az idei évet, ha nyernek, a megvalósítás 2011-re tehető.

Az idei tervek között szerepel még a ravatalozó felújítása, illetve a helytörténeti múzeum kialakítása, utóbbi valószínűleg 2010 tavaszára készen lesz. Ugyancsak erre az évre várható a kistérség kezelésében működő idősek otthona létrehozása.

Utak is épülhetnek

A Deák Ferenc–Móra Ferenc utca felújítására már korábban elnyerte a pályázati támogatást a villányi önkormányzat, míg a Rákóczi Ferenc utca más forrásból, de a városvezetés reményei szerint szintén az idén megújulhat. Régóta lebegett az elkerülő út építése, ez várhatóan tavasszal kezdetét veszi, s 2011-re készülhet el, tehermentesítve a bor baranyai városát. Nem az autósoknak, hanem a kétkerekű járművet használóknak szól egy másik fejlesztés: szintén 2010-ben kezdődhet

a Nagyharsány–Villány bicikliút megépítése.

a Nagyharsány–Villány bicikliút megépítése. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!