Közélet

2010.04.14. 18:46

Elkezdik átadni a Széchenyi teret

A tervek szerint csütörtökön készre jelenti a kivitelező a Széchenyi teret, s megkezdődik a műszaki átadás, a hibajavítás hosszas hivatalos procedúrája.

Nyaka Szabolcs

Nem túlzás azt állítani, hogy élénken foglalkoztatja a pécsieket a Széchenyi tér. Szerda délután is sokan figyelték a kerítések mögül a munkálatokat, amelyek – nem túlzás – lázasan folytak, a tér leginkább egy nyüzsgő hangyabolyhoz hasonlított. Sőt, volt olyan járókelő, aki be is kiabált a munkásoknak, megkérdezte, mi is az, amin éppen dolgoznak, s főként: mikor lesz kész Pécs központi agórája.

Úgy tűnik, erre sokat már tényleg nem kell várni, hiszen a hivatalos határidő április 15-én, csütörtökön lejár. Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója a Dunántúli Napló kérdésére elmondta, a kivitelező csütörtökön a tervek szerint készre jelentheti a teret. Ezután a műszaki ellenőrök áttekintik a beruházást, s ha nem merül fel egyéb tényező, megkezdődhet a tér műszaki átadása. Ebbe a hosszas és bonyolult feladatba számos szakhatóságnak és közüzemi szolgáltatónak is be kell kapcsolódnia a jogszabályok szerint, s körülbelül egy hónapig is eltarthat. Merza Péter ugyanakkor hangsúlyozta, ez idő alatt már radikálisan akarják csökkenteni a kordonok számát, várhatóan hét végére a pécsiek már használhatják, bejárhatják szinte az egész teret. A Széchenyi tér ugyanakkor a műszaki átadás végéig jogilag munkaterület, s hibajavításokra is számítani kell – az EKF fejlesztési igazgatója ugyanis leszögezte, csak első osztályú munkát fognak átvenni.

A Dunántúli Napló kérdésére Merza Péter elmondta, Pécs más területein a szökőkutak május elsején kezdenek működni, a tervek szerint erre az időpontra a Széchenyi tér vizes elemei is beüzemelhetőek lesznek. A szökőkutak műszaki átadás-átvétele egyébként külön feladat, itt a gépészetet is kiemelten ellenőrzik.

Egy elem van, amelyre még várni kell, ez pedig a Zengő Kövek névre hallgató szoborcsoport. Ez az önálló alkotás, amelynek elhelyezéséről csak a közelmúltban született döntés, a szükséges közbeszerzés után várhatóan az év második felében kerülhet helyére.

A Király utca vége is új, belvárosi arculatot kapott

Ha valaki a napokban járt a Király utcán, láthatta, gyakorlatilag itt is befejeződött a beruházás, elkészült az új díszburkolatos járda, a kocsibeállók, az út burkolása illetve a nagykockaköves kapubejárók. Új, de régies hangulatot árasztó kandeláberek kerültek a Király utcába, míg a Király-ház előtti téren modernebb eszközök adnak fényt. Munka szerdán már csak a Király-ház szélén folyt. Merza Péter ugyanakkor leszögezte, a műszaki átadás még itt sem zajlott le, ha szükségesnek ítélik, a nem megfelelően lerakott burkolatot is kijavíttatják. Egy szakasz van a Király utcán, a Lyceum és a Felsőmalom utca közötti rész, ahol még el sem kezdődött a munka, az egykori Budai kapu miatt ugyanis komoly régészeti feltárás folyt, itt a tervek készülnek.

Az Irgalmasok utcájában még javában dolgoznak

A tervek szerint ma dönthet a pécsi közgyűlés arról az előterjesztésről, amely május 15-éig kitolná az Irgalmasok utcájában a befejezési határidőt. Noha tegnapi ottjártunkkor a munka azon a szakaszon is gőzerővel folyt, láthatóan még messze vannak a befejezéstől. Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója elmondta, a kivitelező más ütemezés szerint dolgozik, mint amit korábban terveztek. Jobban ügyelnek ugyanis arra, hogy az Irgalmasok utcája bejárható és megközelíthető legyen az ott dolgozók, ott lakók számára, s a kereskedők, irodák is minél kevesebb hátrányt szenvedjenek. Amint arról beszámoltunk, a munka megkezdése előtt több kereskedő, ügyvéd is sérelmezte, hogy az eredeti elképzelések szerint teljesen lezárták volna az utcát.

Ezek is érdekelhetik