Közélet

2010.04.28. 19:13

Igazságügyi építési szakértő a tettyei romoknál

Csütörtökön köt szerződést az önkormányzat az igazságügyi építési szakértővel, aki a Tettyei romok alatt történt támfalépítést, és a műemlék megrongálódásának körülményeit vizsgálja.

Hajdu Zsolt

Mint arról beszámoltunk, múlt hét elején a tűzoltóság segítségével horgonyozták le és biztosították acélsodrony kábelekkel, nagy teherbírású hevederekkel a megerősítés alatt álló Szatmári-romok déli oldalát a falszakasz megmozdulása miatt. A kivitelezési munkálatokat azonnal leállították, majd az EKF Pécs2010 Menedzsmentközpont fejlesztési igazgatósága értesítette a műemlékvédelmi hatóságot és az önkormányzatot.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lehorgonyozták és acélsodrony kábelekkel, nagy teherbírású hevederekkel biztosították a megerősítés alatt álló Szatmári-romok déli oldalát (fotó: Laufer László)
[/caption]

– Várhatóan csütörtökön köt szerződést az önkormányzat a műemlékvédelemben jártas igazságügyi építési szakértővel, aki a helyszínen vizsgálja meg a tervezési, kivitelezési, műszaki ellenőrzési előírások betartását, valamint az egyéb körülményeket  – mondta Merza Péter fejlesztési igazgató – A jelentés alapján dönt majd a város azzal kapcsolatban, hogy milyen további lépéseket tesz a felelősség megállapításának kérdésében.

A fejlesztési igazgató azt is elmondta, hogy a szakértői vizsgálattal párhuzamosan csütörtökön, vagy pénteken elkezdődnek az ideiglenes megtámasztással kapcsolatos munkálatok, amelyek nem befolyásolják a vizsgálat elvégzését.

A támfal és az alatta vezető sétány átadási határideje április 30. lett volna, azonban a kivitelező, tekintettel a vis major helyzetre, felmondta ezt az időpontot. Az ideiglenes megtámasztással várhatóan egy hét alatt elkészülnek a szakemberek, ekkor kezdődhet el a végleges támfal kialakításával kapcsolatos tervezés, engedélyezés és kivitelezés. A Szatmári-romok belső udvarán végzett munkálatokat is leállították, ezeknek május 30-a lett volna az átadási határideje. Az illetékesek egyelőre nem tudják meghatározni, hogy mikorra várható a végleges átadás.

Az építési munkák miatt nem lesznek előadások

Bizonyos, hogy idén a Tettyei romoknál nem lesz szabadtéri előadás, illetve a POSZT rendezvényeihez kapcsolódó program sem. Mint Vidákovics Szláven, a Pécsi Szabadtéri Játékok igazgatója elmondta, a Tettyei romokhoz tervezett előadásaikat ebben a szezonban nem tudják megtartani, a produkciókat másik két helyszínen – a Káptalan utcában és az Anna udvarban – láthatja a közönség. Kodály Zoltán: Székely Fonó című daljátékának bemutatását viszont el kell halasztaniuk, mert annak díszleteit a tettyei színpadra tervezték. – Magyarország legszebb szabadtéri színpada volt a Tettyei romoknál, azonban érzésem szerint az átalakítással egy kicsit elveszíti azt az intimitást, természetességet, ami az ideális hangzást, körbezártságot jelentette.

Simon István, a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója elmondta, idén nem terveztek semmilyen programot a Tettyére, ezért a POSZT rendezvényeit sem érinti az építkezés állapota. Az elkövetkező években szeretnének ismét programok helyszíneként számítani a romok környékére.

Várnak a szökőkúttal

Közvetlenül a romok alatt lévő szökőkutat nem érintik a fal megmozdulása miatti intézkedések, azonban egyelőre bizonytalan, hogy mikortól üzemelik be. Merza Péter fejlesztési igazgató elmondta, a tavaly elkészült szökőkút az elmúlt ősszel már működött, idén egyelőre nem született döntés azzal kapcsolatban, hogy mikor indítsák be a vízsugarakat. Valószínűsíthetőnek tartja, hogy az ideiglenes megtámasztási munkák végeztével elindulhat a szökőkút is, azonban ez még további egyeztetés tárgyát képezi.

Ezek is érdekelhetik