Közélet

2010.04.07. 14:52

Pécsett már megegyeztek a mozdonyvezetőkkel

A Mozdonyvezetők Szakszervezete szombaton reggel 8 és délután 2 óra között szüntetné be a munkát, ha nem tudnak országszerte megállapodni a munkáltatóval.

forrás: atv.hu

Közelednek az álláspontok a szakszervezet és a MÁV-Trakció Zrt. között - adta hírül az atv.hu a Független Hírügynökség alapján. Borsik János közölte, a hat területi szerveződés közül egy helyen, Pécsett minden szempontból egyezség született a kollektív szerződésről. Szegeden is aláírták már a megállapodást, de a mozdonyvezetők ezt még módosítani szeretnék. Budapesten, Debrecenben, Szombathelyen és Miskolcon továbbra is tárgyalnak annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a sztrájk.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete szombaton reggel 8 és délután 2 óra között szünteti be a munkát, ha nem tudnak országszerte megállapodni a munkáltatóval. Az érdekképviselet honlapján található nyilatkozat szerint a MÁV-Trakció Zrt. jelentősen le akarja a rontani a munkavégzés feltételeit, nem számolja el a dolgozók jogos járandóságát, és a munkaelosztást jutalmazásként, illetve büntetésként alkalmazza.

Borsik János, a MOSZ alelnöke szerint nem a bérezéssel van a gond, hanem azzal, hogy például hogyan számolják el a mozdonyvezetők munkából adódó utazásait, hogy mi számít bele a munkaidőbe és mi nem. Ha valakit például egy másik városba irányítanak, a szakszervezet álláspontja szerint az utazási költségeket is fedezni kell - mondta az érdekvédő.

A MÁV-Trakció Zrt. és a regionális gazdasági vezetők péntek reggel összevont tárgyalásba kezdenek Budapesten, hogy mielőbb megegyezzenek a kollektív szerződés függelékeiről. Néhol már egészen közel vannak az álláspontok, így remélhetőleg elkerülhető lesz a sztrájk - fogalmazott a MOSZ alelnöke.

A MÁV-Trakció Zrt. 2008. január elsejével alakult. A társaság a többi MÁV-üzletág megrendelésére személyszállítási és árufuvarozási célú vontatási, illetve tolatási tevékenységet végez.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik