Közélet

2010.04.26. 13:45

Szili a felelősök háttérbe vonulását szorgalmazza

A Szili Katalin által elnökölt Szövetség a Jövőért Mozgalom szerint az MSZP-nek meg kell újulnia, a kudarcokért felelős vezetőknek háttérbe kell vonulniuk.

Forrás: MTI

A mozgalom állásfoglalásáról Szili Katalin tájékoztatta az MTI-t vasárnap, a parlamenti választások második fordulójának napján. A mozgalom úgy értékeli: a politikai baloldal újjáépítésében, valamint a társadalmi bizalom megszerzésében az MSZP csupán akkor vehet részt, ha képes a teljes körű és gyökeres megújulásra, ami nem jelenthet mást, mint a kudarcokért felelős vezetők háttérbe vonulását, és új, hiteles baloldali programmal rendelkező, a párt újjászervezését is vállaló vezetők megválasztását.

Állásfoglalásuk szerint mivel a baloldali értékek és érdekek parlamenti megjelenítésére egyedül az MSZP leendő képviselői adják meg a lehetőséget, nem lényegtelen, hogy a pártban hogyan szembesülnek a választási helyzettel, és hogy ebből milyen következtetéseket vonnak le.

A dokumentum megállapítja, hogy az MSZP már a választás első fordulójában történelmi vereséget szenvedett, és ez a szélsőjobboldali radikalizmus térnyerésével párosult. Döntő szerepet játszott ebben, hogy a társadalom meghatározó többsége elutasította a Gyurcsány Ferenc politikájával azonosítható, szociáldemokratának nevezett, de minden ízében neoliberális társadalom- és gazdaságpolitikát - olvasható az anyagban. A szervezet szerint a súlyos vereségért azok a politikájukat baloldalinak megjelenítő és döntően a baloldali szavazók által kormányzati szerepbe juttatott pártvezetők felelősek, akik a neoliberális zsákutcába juttatták a pártot. Az állásfoglalás leszögezi: a megújulni kívánó, korszerű magyar baloldalnak pontos és határozott válaszokat kell adnia.

A Szövetség a Jövőért Mozgalom úgy látja: tovább nem halasztható feladat, hogy ki kell alakítani a társadalmilag színes, tematikailag sokrétű baloldali szervezetek és a szakszervezetek új típusú együttműködését. A választásokat követő legrövidebb időn belül megszervezzük ezen szervezetek és szerveződések országos tanácskozását, hívjuk őket a legszélesebb társadalmi szövetség létrehozására - áll a dokumentumban.

Szili Katalin az MTI-nek vasárnap, még a második fordulós eredmények nyilvánosságra kerülése előtt azt mondta: az elmúlt 6 év legborzasztóbb következménye nem az, hogy az MSZP 43 százalékos támogatottsága 19-re esett vissza, és még csak nem is az, hogy a Fidesz kétharmados törvényhozási többséghez juthat, hanem az, hogy a tehetetlenség dühe a választók 17 százalékát a Jobbikhoz sodorta. Véleménye szerint az utóbbi kialakulásához szerencsétlenül járult hozzá, hogy a szocialista párt "totálisan a szabad demokraták uszályába került". Úgy látja, ha a párt ezt a politikai irányvonalat próbálja folytatni, volt szövetségese sorsára juthat.

A volt házelnök úgy látja: ha a Fidesznek nem sikerül normalizálnia az országot, az az egész ország számára lesz tragédia, ezért a zsigeri indulatokat félre kell tenni és kizárólag az ország érdekeit szem előtt tartva kell majd ellenzékben politizálni. "Emellett természetesen a korrupciós és a pártvezetés által is hatalombrókernek nevezett és mindeddig következmények nélkül maradt tendenciák párton belüli elharapódzása, és uralomra jutása hozzájárult, hogy sok szocialista szavazó elpártolt tőlünk" - fogalmazott.

Szili Katalin kitért arra: a Szövetség a Jövőért Mozgalmat éppen a valódi baloldali, a szocialista gondolat megvédése érdekében kellett létrehozni, mert tömegével támadt arra igény az erkölcsi baloldaliság közéleti, közösségi életérzésével együtt élő emberekben, hogy valahogyan elhatárolódjanak az "MSZP körül sűrűsödő vállalhatatlan jelenségek özönétől". Az erkölcsi baloldaliság tehát több mint világnézet, tevőleges közösségvállalás és közösségi életérzés - közölte.

Ezek is érdekelhetik