Közélet

2010.05.02. 16:45

Hamisítványok veszélyeztetik, mérgezik életünket

A hamisított, bóvli termékek időről időre sok bosszúságot okoznak az embernek, mégis újra és újra van, akit rászednek. Pedig a hamisítványok veszélyt jelenthetnek az egészségre, sőt, akár az életünkre is.

Kaszás Endre

Nem ma volt, de tipikus esete a jóhiszemű vevő rászedésének, amikor a pécsi vásártéren vett egy rádiómagnót egy férfi. Ki is próbálta, majd egy dobozba csomagolt „originális” darabot fizetett ki. Csak otthon érte a hideg zuhany, amikor kicsomagolva a működő készülék fából kifaragott mását tartotta a kezében. Ma már ott tartunk, hogy nagy tételben gyártják a fröccsöntött, elektronikát sose látott kamerákat, médialejátszókat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hamisítványok veszélyeztetik, mérgezik életünket
[/caption]

Az ilyen esetek kivédésére, a fogyasztók felkészítése érdekében kezdeményezett „Hamis ígéretek, valódi veszélyek” címen országjáró vándorkiállítást a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. A Pécsi Kereskedelmi Központban két napig volt látható a tárlat, amelyet sok érdeklődő keresett fel.

Egy berendezett lakásban mutatták meg a kiállítók, hogy a mindennapok során hol, milyen hamisítványokkal kerülhetünk kapcsolatba. A tárgyak között gyúlékony vagy épp működésképtelen elektronikai termékek, használhatatlanul gyenge minőségű ruhaneműk, egészségkárosító anyagokat tartalmazó gyógyszerek, biztonsági előírásoknak nem megfelelő gyermekjátékok, kétes összetételű és minőségű kozmetikai szerek, hamisításhoz használt eszközök tucatjai adtak képet a hamisítók leleményességéről, illetve arról, hogy a mindennapi életünk során folyamatosan ki vagyunk téve a fogyasztók átverésére szakosodott hamisítók csalárdságnak.

Amint azt a szakvezető vám és pénzügyőr szakember kiemelte, nem csak a vásárban szedhetnek rá bennünket, hiszen az ipari méretekben előállított „jobb minőségű” hamisítványok akár a kereskedelemben is megjelenhetnek.

Világmárkák nevén

A hamisítványok természetesen megjelennek a konyhákban is. Az interneten, illetve szórólapon kínáltak két, megszólalásig hasonló többfunkciós rozsdamentes edénycsaládot a vásárlók számára, ami az újabb különlegesség, hogy két jó nevű világmárka nevén. Természetesen mindkettő hamisítvány volt, ugyanakkor az illegális forgalmazók, mintha csak összebeszéltek volna, egyaránt 1900 euróért, vagyis több mint ötszázezer forintért ajánlották a soha vissza nem térő kedvezményes beszerzési alkalmat.

Hogyan ismerhető fel?

Elsőként a gyanúsan alacsony ár irányíthatja a figyelmet a hamisítványokra. Kétséget ébreszthet bennünk, ha nem tüntetik fel a származási helyet, a termékhez nem adnak jótállási jegyet, használati utasítást. Ugyancsak leleplezheti a hamisítványt, ha betűzési, helyesírási hibákat találunk a csomagoláson. Soha ne válasszunk eleve hibásnak, selejtesnek tűnő árut, vagy olyat, amit csomagolva szoktunk venni, de egyenként kínálják. Óvakodjunk, ha nem a szokott üzletben, a szokásos módon ajánlanak valamit megvételre.

Méreg és allergia

A tapasztalatok szerint a hamisított kozmetikumok, főként krémek, parfümök, nem csak rövid távon – azonnal – fejthetnek ki allergiás tüneteket, hanem hosszú távon, alattomosan is károsíthatják az egészséget. Hasonló a helyzet a hamisított gyógyszerekkel, utóbbiakat főként a táplálékkiegészítők, illetve a szexuális problémák kezelése terén hamisítják, aminek heveny mérgezés, de tartós egészségkárosodás is lehet a vége. Az utóbbi években a növényvédő szerek között is több hamisítványt találtak.

Játék és kalózkodás

Nemzetközi felmérések szerint a játékgyártókat évi 2,1 milliárd dollárnyi veszteség éri a világban a hamisítványok miatt. Az anyagi kár mellett ugyanakkor időről időre életveszélyt is okozhat a kontroll nélküli termék, mérgező anyaga vagy szakszerűtlensége miatt. A játékpiacnál is nagyobb kár éri évente az úgynevezett zene- és filmipar szereplőit, hiszen a saját célú letöltésen túl sokan haszonszerzésre használják a kalózkodást. A másolt információhordozók főleg rossz minőségükkel okoznak bosszúságot.

Kárérték és büntetés

A nemzetközi képlet levezetése szerint a hamisítás egyértelmű vesztese a megtévesztett, rászedett fogyasztó. Anyagi vesztesége keletkezik a legális termékeket készítő gyártóknak, illetve az adókiesés miatt a nemzetgazdaságoknak is. Nem utolsósorban a munkavállalók válnak áldozatául a hamisításnak, a legális állás elvesztése, a feketemunkába kényszerülés miatt. Megoszlanak a vélemények a szankciók visszatartó erejéről, ma a néhány tízezer forintos pénzbírságtól nyolcévi börtönig terjedő büntetés járhat hamisításért.

Munkában a csőgörény

A hamisítványok lefülelésében oroszlánrészt vállaló vámosok így hívják azt a hétköznapi emberek által inkább csak filmekből ismert száloptikás kamerát, amit apró lyukakon, szűk réseken is be lehet juttatni egy zárt csomagba, leplombált raktérbe. Amennyiben a szakemberek bármi gyanúsat észlelnek odabent, már megalapozott gyanúval nyittathatják fel a tüzetesebb vizsgálat céljából a szóban forgó árutételt. A kiállításon kipróbált kamerában egy kartondobozba rejtett káposztát ismerhettek meg a látogatók.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik