Közélet

2010.06.03. 09:30

Közgyűlés: az utcanevekről sem, a buszokról sem döntenek

Rendkívüli ülés a közgyűlésben: napirend előtt beszélnek az árvízről is, a buszos szerződést ismét nem tárgyalják.

Ny.Sz., bama

13:50 - A tettyei forgalom vitája

A Tettye környékének forgalmáról tárgyalt a közgyűlés. A KDNP-s Szőcs Sándor egy új javaslatot terjesztett be, amely ellentétben áll a korábbi bizottsági javaslatokkal. Ez némi zavart keltett, s hosszas vita alakult ki. Végül szünetet rendelt el a polgármester, majd többszöri kísérletezés után elnapolták a kérdést.

A közgyűlés ezután kisebb fajsúlyú napirendi pontok elfogadásával befejezte a munkáját.

13:00 - Új eszközöket a tűzoltóknak!

A közgyűlés határozott arról, hogy a pécsi tűzoltóság részére pályázaton kíván új eszközöket szerezni. Tóth Bertalan (MSZP) bizottsági elnöke közölte, megérte, hogy korábban is eszközöket szereztek be, ezt az elmúlt időszak eseményei is igazolták. Most mintegy 150 milliós beszerzésre pályáznak, többek között mentési szakfelszerelésre, erdőtűz elhárítására alkalmas berendezésre.

Hoppál Péter (Fidesz) felhívta a figyelmet arra, hogy szükség lett volna az "szocialista kormány által elkaszált" másik pályázatra is, amely új központot adott volna a tűzoltóságnak a mostani veszélyes, leromlott állagú helyett. Nyőgéri Lajos (MSZP) közölte, csodálkozik, hogy egyre többször emlegetik az előző szocialista kormány hiányosságait, reméli, hogy nem kell azt elmondaniuk majd, hogy "Hoppál Péter miket mulasztott el". Nagy Csaba alpolgármester - ahogy fogalmazott - "eme nagyívű politikai hozzászólás" után egy tényt kíván elmondani: az elmúlt 11 évben semmi nem történt a tűzoltólaktanya körül, csak most. Komoly szakmai pályázatot készítettek, de az mégsem nyert.

A testület döntött a pályázat benyújtásáról.

12:49 - Székház melletti telekről szavaznak

A testület a Lovarda melletti terület (MSZP-székház környéke) pályázaton történő értékesítésétől szavaz. Lengvárszky Attila (ÖPE) több módosító javaslatot fogalmazott meg, de ezt a többség nem fogadta el. A testület úgy döntött, hogy pályázatot ír ki a terület értékesítésére (korábban egyébként egy pécsi vállalkozástól érkezett vételi ajánlat a területre).

12:33 - A Tettye Forrásház hiteléről tárgyal a testület

Nagy Csaba elmondta, a tavaly megalapított cég pénzügyi helyzete stabilizálódott, tavaly év végén nyereséges volt. A meglevő hiteleket szeretnék kiváltani, kedvezőbbre cserélni. A folyószámla-hitel 500, a beruházási hitel 800 millió forint lenne. (utóbbi eddig 1 milliárd volt)

Tóth Bertalan (MSZP) közölte, egyik szeme sír, a másik nevet, hiszen régebben nem volt közbeszerzés, most viszont azt mutatja a helyzet, hogy versenyhelyzetben enyhébbek a feltételek. Az MSZP ettől függetlenül tartózkodni fog, hiszen hitelfelvételről van szó.

Lengvárszky Attila (ÖPE) azt kérte, mutassák majd be, miként térült meg a követéskiváltás.

Nagy Csaba elmondta, az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy ez egy piacképes cég, jogszerűen működik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitelkeret csökken is, ráadásul a kamat kedvezőbb, s nem kell jelzálog a Pécs Holding épületeire sem. A Pécsi Vízmű 2 milliárd fölötti hitelrendszerrel rendelkezett, ez jóval kevesebb most a Tettyénél.

A testület 21 igen, 13 tartózkodással elfogadta az előterjesztést.

12.02 - Utcanevekről sem döntenek ma

A közgyűlés nem döntött az új utca-, tér- illetve dűlőnevekről, mivel Révész Mária bizottsági elnök a téma elnapolását kérte, további egyeztetéseket kérve.

10:56 - Vári Attila a téma

Fuchs Gábor (MSZP) a létrejövő sportholding vezetőjének kinevezése kapcsán fogalmazott meg kritikát, azt furcsállva, hogy egy nem létező cég élére a polgármester már kinevezett egy vezetőt, s nem pályázat útján. Azt is kifogásolta a képviselő, hogy nem pécsi szakember kerül a cég élére. (Vári Attila kétszeres olimpia bajnok vízilabdázóról van szó, aki Budapesten egy sportközpont működtetését vezeti.)

Páva Zsolt hangsúlyozta, Vári Attila a pécsi pólócsapatban játszik jelenleg is, szakmai tapasztalata is van. Páva Zsolt szerint annak nem volt értelme, hogy álságos módon meghirdettek pályázatot, úgy, hogy közölték, már előre el volt döntve a vezető személye - erre korábbi példát is említett.

A vita még több hozzászólással folytatódott, politikai jellegű felvetésekkel is. Meixner András (MSZP) több kisebb témát vetett fel, alapítványok támogatásától a pedagógusok díjazásáig.

Kablár János (MSZP) arról beszél, figyeljünk jobban a kisebbségek érzékenységére, konkrét ügyek, az eszéki városvezetés illetve a Horvát Színház jövője kapcsán. A testület most zárt ülésen folytatja munkáját, többek között vezetői kinevezések illetve a Pécsi Rendezvényszervező Kipszer Zrt-vel szembeni perének bírósági ítélete kapcsán.

10.18 - Folytatódik a napirend előtti hozzászólások sora

Juhász István (SZPV) a rózsadombi kátyúhelyzet kapcsán azt közölte, nem tervekre, hanem tettekre volna szükség. Az Illyés Gyula utcában akkora kátyú van, hogy a busz csak épphogy el tud mellette fordulni. A képviselő emellett több területet is felsorolt, ahol szükség lenne mihamarabb kátyúzásra.

Nagy Csaba alpolgármester szerint jogos a felvetés. De tudni kell, hogy a Holding az év elején szembesült a korábbi szerződés előnytelenségével. Fontos viszont, hogy a Holding a frekventált helyekre összpontosítson - a kátyúzás ugyanis már folyik, de valóban a leginkább problémás területekre kell koncentrálni. Köszönöm a kritikai észrevételt, a hibákat megpróbáljuk kijavítani, közölte a fideszes alpolgármester.

Tóth Bertalan frakcióvezető (MSZP) a közgyűlés illetve a bizottságok működésével fogalmazott meg kritikákat napirend előtti hozzászólásában. Ez több hozzászólást és némi vitát generált.

Tóth Bertalan második hozzászólásában a pécsi takarítási programról beszélt, többek között azt felelevenítve, hogy jó volt a PR-ja az eseménynek, s "rendkívül jó ötlet volt" utcákat lezárni az EKF és a Sopianae-terv idején. De szerinte ennél lényegesen többet kellene tenni. Szerinte elkeserítő a felújított terek állapota. Közölte, tudja, hogy gondok vannak az átvétellel a Pécs Holding és a kivitelező között. Páva Zsolt közölte, jó szándékúnak tekinti a hozzászólást. Közölte, a takarítás és a kaszálás nem függ össze.

Ilyen takarítású évtizedek óta nem volt a városban, olyan területekre is eljutottak, ahová hosszú évek óta nem. A polgármester arra is felhívta a figyelmet, a rengeteg eső miatt rendkívül nő a gaz, a zöld, ráadásul a rossz időben kaszálni sem lehet. Ezért méltányosságot kért. Tóth Bertalan közölte, a pécsi polgár sem tekinti külön a takarítást és a kaszálást. Nagy Csaba hangsúlyozta, 250 milliméter eső esett le, a növények is extrém módon reagáltak - pár napot, hetet várni kell, amíg le lehet kaszálni.

9.44 - 150 milliót kapott Pécs a vízkárok enyhítésére

A zárt ülésre a napirend előtti hozzászólások után kerül sor.
Kővári János (ÖPE) a Május 1. utca katasztrófahelyzetéről beszélt, felvetve a kárigény kérdését is. Páva Zsolt polgármester közölte, feljelentő levelet írt a rendőrségre, történt-e szándékos vagy gondatlan károkozás a Május 1. utca ügyében. (Amint az ismert, egy torlasz keletkezett egy áteresznél, valószínűleg illegális szemétlerakás miatt).
150 millió forintos támogatást kapott Pécs a vis maior alapból, miután a város ezt igényelte, ennek jó részét a Május 1. utcára fordítják. A Pécs Holding folyamatosan figyelemmel kíséri a vízfolyásokat.

Papp Judit címzetes főjegyző közölte, jelenleg is dolgoznak a Holding által megbízott cég munkatársai. A főjegyző köszönetet mondott a Misina speciális mentőinek, a Támasz Alapítványnak, s ismeretlen segítőknek.

Papp Judit közölte, 500 milliós igényt jelentettek be a vis maior alaphoz, így bíznak benne, hogy az eddig megérkezett összeg csak előleg volt.

Súlyos volt a helyzet Vasason illetve a Pipacs utca környékén is. Hoppál Péter képviselő (Fidesz) köszönetet mondott minden segítőnek, s átfogó tervet sürgetett a védekezésre. Mindum Károly (SZDSZ) is köszönetet mondott a segítőknek, s általánosabb következtetéseket is levont, megemlítve a klímaváltozást is. Huba Csaba (Fidesz) is a helyiek segítségét köszönte meg, főként a helyi közmunkások, vállalkozók, a Misina egyesület munkáját.

9.30 - Napirend előtti felvetések: nem tárgyalják a buszok ügyét

Rendkívüli ülést tart a pécsi közgyűlés. Így kérdésekre nem kerülhet sor, de napirend előtti felvetésekre igen, lesz is több ilyen hozzászólás. Nem tárgyalja a közgyűlés a buszszerződést, mivel azt Páva Zsolt polgármester lekérte napirendről. Schmidt József bizottsági elnök (MSZP) ezzel egyetért, mivel a jelenlegi előterjesztés komoly elkötelezettséget róna a városra, így ezt még tárgyalni kell. Zárt üléssel kezdi a testület a munkáját, több személyi kérdéssel.

Utcanevekről dönthetnek

A Balokányban, Meszesen, Postavölgyben, Havi-hegyen, Ispitaalján, Újhegyen, Szabolcsban, Gyükésben és a Mecsek-oldalban lehetnek új közterületi elnevezések, ha a közgyűlés csütörtöki ülésén erre rábólintanak a városatyák. Sok helyen építkezések miatt jöttek létre új közterületek, a pécsiek egyebek közt a Barka utca, a Zugoly utca, a Karsztos dűlő, a Szondy György sétány nevekkel ismerkedhetnek meg hamarosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!