Közélet

2010.08.09. 09:24

A város csődje ellenére idén sem marad el a Zrínyi Napok

Elkészült a város legnagyobb ünnepének, az idei Zrínyi Napoknak az előzetes programterve.

K. E.

Szigetváron 1833 óta minden év szeptemberében több- napos ünnepségsorozattal emlékeznek meg Zrínyi Miklósról és bátor katonáiról. Bár a kisváros gazdasági helyzete a tavasszal indult adósságrendezési eljárás következtében megrendült, a hagyományos megemlékezés idén sem maradhat el, szeptember 10–11–12-én rendezik.

A város legnagyobb kulturális rendezvénysorozatának fő programja a XVI. századi hagyományőrzők találkozója lesz, melyre az „Európai örökség a Zrínyiek földjén” nevet viselő határon átnyúló kapcsolatokat ösztönző európai uniós programból nyert el forrást közös pályázatán a Csáktornyai Zrínyi Gárda, valamint a Szigetvári Kultúr- és Zöld Zóna Egyesület. A három- napos ünnepi hétvége első pénteki napján a Szigetvári Várbaráti Kör kegyeleti megemlékezésével indulnak a programok. Szombaton lovasok és fogatosok versengenek egymással a vár északi oldalán, majd este a Zrínyi-Lakomával folytatódnak az események.

A vasárnapi zárónapon részt vevő horvát és török delegációk, valamint a Csáktornyai és a Szigetvári Zrínyi Gárda közösen emlékeznek meg a Magyar–Török Barátság Parkban, majd a Zrínyi téri ünnepélyes jelentéstétel után a hagyományőrző csapatok harcba vonulnak a vár északi oldalán. A helyi civil szervezetek fúvóstalálkozóval, veteránjármű-találkozóval, sport- versenyekkel, kiállításokkal, kulturális programokkal színesítik a rendezvényt. 

Ezek is érdekelhetik